На фона на протести Арменският парламент избра бившия президент Серж Саркисян за премиер. Вече 5-ти ден протести заливат улиците на столицата Ереван, а организаторите им ги нарекоха начало на „Кадифена революция“. Демонстрациите прераснаха в сблъсъци. Десетки са ранените и арестуваните.

77 гласа „за“ срещу 17 „против“ - така на практика 63-годишният Серж Саркисян, чийто втори президентски мандат приключи миналия месец, не просто беше избран за премиер, а му беше дадена и властта да управлява отново страната. С Конституционен референдум правомощията на държавния глава в Армения бяха орязани до протоколни и реалната власт вече фактически е у премиера.

Серж Саркисян - премиер на Армения: Формирането на правителство започва сега. Ще можем да отбележим, че преходът към система на парламентарно управление според Конституцията, е преминал добре поне що се отнася до институциите.
© БТА

Сълзотворен газ, шокови гранати, близо 50 ранени демонстранти и 6-ма пострадали полицейски служители. Така изглеждаше арменската столица Ереван вчера, след като 6 хиляди души се събраха в центъра на града и се опитаха да достигнат сградата на Народното събрание. Сред ранените беше и лидерът на опозиционната партия "Граждански договор" - Никол Пашинян.

Започва ли "Кадифена революция" в Армения?

Започва ли "Кадифена революция" в Армения?

Арменският парламент избра на фона на протести бившия президент Серж Саркисян за премиер. Протести заливат улиците на столицата Ереван, а организатори...

Серж Саркисян
Серж Саркисян © БТА: AP Photo/Dmitri Lovetsky

Пашинян поведе протестът и днес - денят, в който парламента гласува номинацията на Серж Саркисян за премиер. Хиляди се събраха на площад Франция в Ереван, блокирани са и входовете на правителствени сгради, в които се помещава външното министерство и централната банка. Арестувани са 80 демонстранти, а Никол Пашинян обяви началото на „тотално неподчинение“.

Серж Саркисян е критикуван за корупция, за зависимост от Русия. Поддръжниците му, обаче, твърдят, че дългогодишният му опит го прави най-подходящ за поста премиер, особено що се отнася до замразения конфликт в Нагорни-Карабах.