Пета поредна събота на социални протести във Франция, но при значително по-слаба активност и с по-малко насилие. Демонстрантите от движението "Жълти жилетки" пренебрегната призива на правителството за отмяна на проявите след нападението в четвъртък в Страсбург и отново излязоха в Париж, Бордо, Нант, Авиньон, Безансон.

Вижте прякото включване на кореспондента на БНР във Франция Юлия Талева.

Близо 70 000 полицаи днес бяха на крак в цялата страна. На митинга в столицата пак се стигна до сблъсъци, но без предишното ожесточение. Недоволството тръгна от по-високите цени на горивата, но се насочи и към други проблеми.

Въпреки че митингът в Париж завърши с по-остри сблъсъци между демонстрантите и полицията, мащабите на днешното "пето действие" на протеста на "жълтите жилетки" са видимо по-ограничени от миналите съботи. Според френските власти до края на деня около 66 000 души са излезли на митинги в страната, по-малко от 4000 се събраха в Париж.

Въпреки че на места в провинцията се стигна до безредици, френската столица се размина с насилието, а около 120 души са арестувани. Повечето туристически обекти и големи магазини бяха отворени, след като предишните протести им донесоха големи търговски загуби.

Двама са загинали заради блокади на "жълтите жилетки" във Франция

Двама са загинали заради блокади на "жълтите жилетки" във Франция

Водач в Белгия е загинал заради блокада на път във Франция от протестиращите „жълти жилетки“, предава AFP. Шофьор e загинал, след като се е ударил в...

Преди обед в Париж демонстрантите почетоха с минута мълчание жертвите на атентата в Страсбург във вторник, но не се отказват да протестират въпреки призивите на президента Макрон за широк обществен дебат. Едно от ясно откроените искания на протеста е за референдум за граждански инициативи, който да дава законодателен път на предложенията на французите.

Арестуваха над 80 души в Париж на поредния протест на "жълтите жилетки"

Арестуваха над 80 души в Париж на поредния протест на "жълтите жилетки"

85 души бяха задържани в Париж в петия пореден уикенд от протестите на "жълтите жилетки", съобщи Асошиейтед прес.

Стефан, "жълта жилетка" от района на Париж: До гуша ни дойде да ни говорят, че няма пари, а някои да се тъпчат. Това вече не е никаква представителна демокрация. Слагат хора на места, където печелят пари, пари и още пари чрез нашите осигуровки и цялата система. Вземат дивиденти, не плащат данъци. Вече не можем да търпим. Вече им нямаме доверие. Затова искаме референдум по гражданска инициатива.

След нападението на коледното селище в Страсбург и обещаните от президента мерки за покупателната способност проучванията сочат спад в подкрепата за блокадите и демонстрациите, но симпатията към исканията на "жълтите жилетки" остава трайна сред широко мнозинство от французите.