НОВИНИ

Сблъсъци и сълзотворен газ на поредния протест на "жълтите жилетки"

Пета поредна събота на социални протести във Франция, но при значително по-слаба активност и с по-малко насилие. Демонстрантите от движението "Жълти жилетки" пренебрегната призива на правителството за отмяна на проявите след нападението в четвъртък в Страсбург и отново излязоха в Париж, Бордо, Нант, Авиньон, Безансон. Вижте прякото включване на кореспондента на БНР във Франция Юлия Талева.

bnt avatar logo
от Кор. на БНР Юлия Талева
20:17, 15.12.2018
Чете се за: 00:58 мин.
По света

Близо 70 000 полицаи днес бяха на крак в цялата страна. На митинга в столицата пак се стигна до сблъсъци, но без предишното ожесточение. Недоволството тръгна от по-високите цени на горивата, но се насочи и към други проблеми.

Въпреки че митингът в Париж завърши с по-остри сблъсъци между демонстрантите и полицията, мащабите на днешното "пето действие" на протеста на "жълтите жилетки" са видимо по-ограничени от миналите съботи. Според френските власти до края на деня около 66 000 души са излезли на митинги в страната, по-малко от 4000 се събраха в Париж.

Въпреки че на места в провинцията се стигна до безредици, френската столица се размина с насилието, а около 120 души са арестувани. Повечето туристически обекти и големи магазини бяха отворени, след като предишните протести им донесоха големи търговски загуби.

;

Преди обед в Париж демонстрантите почетоха с минута мълчание жертвите на атентата в Страсбург във вторник, но не се отказват да протестират въпреки призивите на президента Макрон за широк обществен дебат. Едно от ясно откроените искания на протеста е за референдум за граждански инициативи, който да дава законодателен път на предложенията на французите.

;
Стефан, "жълта жилетка" от района на Париж: До гуша ни дойде да ни говорят, че няма пари, а някои да се тъпчат. Това вече не е никаква представителна демокрация. Слагат хора на места, където печелят пари, пари и още пари чрез нашите осигуровки и цялата система. Вземат дивиденти, не плащат данъци. Вече не можем да търпим. Вече им нямаме доверие. Затова искаме референдум по гражданска инициатива.

След нападението на коледното селище в Страсбург и обещаните от президента мерки за покупателната способност проучванията сочат спад в подкрепата за блокадите и демонстрациите, но симпатията към исканията на "жълтите жилетки" остава трайна сред широко мнозинство от французите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Работници се маскираха като Дядо Коледа на улица Граф Игнатиев (ВИДЕО)
Работници се маскираха като Дядо Коледа на улица "Граф Игнатиев" (ВИДЕО)
 Джон Съливан определи България като стабилен и предвидим партньор
Джон Съливан определи България като стабилен и предвидим партньор