НОВИНИ

Сблъсъци и вандалски прояви на 18-ия протест на "жълтите жилетки"

Безредици в Париж при 18-ия пореден протест на "жълтите жилетки". Движението, което се зароди точно преди четири месеца, се опита да даде "ултиматум" на президента Еманюел Макрон в края на големия национален дебат, проведен за успокояване на социалното напрежение.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, корес. на БНР
20:02, 16.03.2019
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Социалните и климатичните тревоги на французите се съчетаха на улиците в Париж, но климатът на днешния протест придоби мрачни краски. Насилието надделя още в началото на митинга на "жълтите жилетки", в който се врязаха крайни активисти. Те успяха да подпалят банков офис близо до бул. "Шанз Елизе", има 11 пострадали; изгоряха и няколко киоска, разбити са луксозни магазини и един от историческите ресторанти на булеварда.

Полицията е арестувала стотина души, в парижкото кметство задейства кризисен щаб. Повече от 1500 са били "професионалните рушители", както ги нарече вътрешният министър Кристоф Кастанер. Според него днешните действия са "лебедовата песен" на "жълтите жилетки".

;

Насилието разколеба и един от лидерите на движението Ерик Друе, въпреки решителността на протестиращите да отстоят исканията си.

Куентин Буке, безработен: Тук съм, защото трябва да се отървем от Макрон.
Мартин Сус, протестиращa: Ще продължим да протестираме, докато не постигнем резултат. Искаме увеличение на заплатите, пенсиите, покупателната способност и да спре разхищаването на храни. Хората трябва да спрат да ни наричат агресивни. Ние сме пацифисти.

Според полицията над 14 500 са били протестиращите из страната. Много по-значително множество се събра за Похода за климата в центъра на Париж следобед.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Терористът от Нова Зеландия беше изправен пред съда
Терористът от Нова Зеландия беше изправен пред съда
Димитър Делчев не е оптимист за единна листа на десните сили за изборите
Димитър Делчев не е оптимист за единна листа на десните сили за изборите