НОВИНИ

Сблъсъци между анархисти и полицията при снощните протести в Париж

Близо 200 арестувани и четирима ранени по време на първомайските протести в Париж. Десетки хиляди се събраха във френската столица на традиционните шествия на профсъюзите. В редиците на демонстрантите, обаче, се включиха и 1200 крайнолеви анархисти, които се сблъскаха с полицията. Френският президент Еманюел Макрон, който е на посещение в Австралия остро осъди насилието по време на протестите.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:30, 02.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
По света
сблъсъци анархисти полицията снощните протести париж

Подпалени коли, изпотрошени витрини и хаос в сърцето на Париж - това е равносметката от планирания като мирен протест на профсъюзите в Деня на труда. Стотици крайнолеви анархисти хвърляха коктейли "Молотов", подпалиха коли и магазини, разбиха витрини в района на площад "Остерлиц". Френската полиция отвърна със сълзотворен газ и водни оръдия.

Властите отправиха предупреждение за възможни сблъсъци ден по-рано, след като десетки хиляди хора напсаха в интернет, че ще се включат в така нар. "Ден на революцията". Това, обаче, не попречи да се стигне до безредици. Маскираните с черни качулки и маски анархисти се включиха от различни точки в шествието, което според организаторите, е наброявало над 60 хиляди души.

Според полицията, броят на протестиращите е около 20 хиляди. Профсъюзите твърдят, че нямат нищо общо с насилието. Единствената им цел - да попречат на планираните от президента Еманюел Макрон реформи.

Филип Мартинез, профсъюзен лидер: Ние искаме да протестираме мирно. Не сме се събрали тук, за да има насилие. Този проблем съществува от години, но нито един вътрешен министър не намери сили да го разреши.
Катрин Жуа, работничка: Общественият сектор принадлежи на нас - хората. Страхувам се, че плановете на правителството за реформи няма да доведат до нищо добро. Знам, че идеята е всички французи да живеят по-добре, но не мисля, че това е начинът.

Планът на Макрон е да съживи икономиката и да създаде нови работни места, но готвените мерки за регулации в сферата на заетостта, го вкараха в конфликт със синдикатите. Профсъюзите протестираха и в други части на Франция, но там шествията преминаха мирно. Очаква се утре в цялата страна отново да има масови протести.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обсъждат поисканото от БСП освобождаване на зам.председателя на НС Емил Христов
Обсъждат поисканото от БСП освобождаване на зам.председателя на НС Емил Христов
Британски изтребители се присъединяват към мисиите на НАТО в Черно море
Британски изтребители се присъединяват към мисиите на НАТО в Черно море