В Германия, полиция изведе насилствено еколози, които от пет дни защитават от изсичане гора на 1500 години. Собственик на масива е енергийният концерн Ер Ве Е. Намеренията са от тази есен дърветата там да бъдат изсечени, за да се разшири местната мина за лигнитни въглища. Въпросната гора в близост до Кьолн се счита за символ на съпротивата срещу въглищата като най-замърсяващо въздуха гориво.

За да запазят дърветата от изсичане, еколозите изградиха в короните им къщи. Преди полицаите да ги разрушат, от тях са заснети тези кадри, чрез които изсичането става осезаемо.

Гората е била оградена от органите на реда, мобилизирани от територията на цялата Федерална република. Затова в подкрепа на активистите в гората, към нея се стекоха няколкохиляди техни поддръжници.

Геше Юргенс, говорител на "Грийнпийс": Наистина сме шокирани от факта, че местното правителство на провинция Северен Рейн-Вестфалия се проявява като помощник на концерна Ер Ве Е и започва "прочистване" на гората.

В Германия се води дългогодишен дебат за спиране на въгледобива по екологични съображения. Федералният министър на икономиката счита, че първо трябва да се водят разговори за работните места в засегнатите региони и след това да бъде решено кога ще се спре с въглищата.

Кордула Грюн, вдовица на миньор от "RWE" :Докато въглищата, "черното злато" са под нас трябва да ги изкараме на земята и да се възползваме.

Във връзка с мерките за насърчаване на екологичната енергетика от 1978 г Германия 35 000 души са напуснали въгледобива.