НОВИНИ

Сблъсъци между граждани и армия избухнаха на Венецуелско-Колумбийската граница

На границата между Венецуела и Колумбия избухнаха сблъсъци между военни и цивилни. Войници от Националната гвадрия на Венецуела са напуснали постовете си. Тази нощ венецуелският президент Николас Мадуро частично затвори границата с Колумбия. На бразилската граница, която е затворена от вчера, венецуелски войници убиха двама души, които се опитаха да преминат огражденията. Според някои съобщения, оттам вече е влязъл камион с хуманитарна помощ.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:22, 23.02.2019
Чете се за: 00:34 мин.
По света

Урена - оттук се очакваше днес да влезе част от американската хуманитарна помощ. Николас Мадуро нареди моста, който свърза града с Колумбия да бъде затворен. В отговор жителите на Урена замеряха войниците с камъни, горяха гуми и автомобили.

Военните използваха сълзотворен газ.

„Семействата ни не издържат повече, защото няма храна“, споделя пред медии местен жител.

;

Самопровъзгласилият се за президент на Венецуела Хуан Гуайдо обяви, че доброволци ще помогнат хуманитарната помощ да влезе в страната.

Хуан Гайдо: Над един милион доброволци са се регистрирали. Обществото е напълно мобилизирано да помага.

В Колумбия Гуайдо присъства на благотворителния концерт за набиране на дарения за венецуелците. Той съобщи, че е успял да премине границата с помощта на венецуелски военни.

;

Около 250 хиляди присъстваха на концерта, организиран от британския милиардер Ричард Брансън в колумбийския град Какута.

На 300 метра от Какута, от венецуелската страна на моста привърженици на Николас Мадуро скандираха „Долу ръцете от Венецуела“. Там продължава тридневния фестивал, организиран от правителството в Каракас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Може ли да се създават бъдещи шампиони по ски спортове без подходящи условия?
Може ли да се създават бъдещи шампиони по ски спортове без подходящи условия?
Лидерите на ПЕС приеха предизборен манифест за евроизборите
Лидерите на ПЕС приеха предизборен манифест за евроизборите