НОВИНИ

Сблъсъци между полицаи и студенти в кампуса на университет в Йоханесбург

Южноафриканската полиция използва днес зашеметяващи гранати, гумени куршуми и сълзотворен газ срещу студентска демонстрация в кампуса на университета "Витватерсранд" в Йоханесбург срещу повишаването на студентските такси, предадоха Ройтерс и ДПА.

сблъсъци полицаи студенти кампуса университет йоханесбург
bnt avatar logo
от БНТ
15:02, 04.10.2016
Чете се за: 00:32 мин.
По света

Студентите замеряха с камъни полицейска кола и преобърнаха друга, а органите на реда се опитваха да наложат изпълнението на съдебно решение, забраняващо публичните събрания в този университет. Двама души бяха арестувани.

Демонстрантите изпълняваха танца "тои-тои", станал популярен по времето на борбата срещу апартейда, и настояваха занятията да бъдат прекратени, докато не бъдат изпълнени исканията им. От управата на университета заявиха, че всички лекции протичат нормално и са заканиха да търсят отговорност от онези, които пречат на учебния процес.

Тези дни в много висши учебни заведения в ЮАР има протести срещу високите такси за обучение, които го правят недостъпно за мнозинството чернокожи младежи. Подобни протести имаше и миналата година, но тогава правителството замрази равнището на таксите и назначи комисия, която да проучи начините за финансиране на образованието. През септември т.г. комисията обяви, че таксите ще нараснат с 8 на сто, което сложи началото на нова протестна вълна, съпроводена с насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Увеличават учителските заплати от догодина
Увеличават учителските заплати от догодина
Изложба от ценни книги в Националната библиотека
Изложба от ценни книги в Националната библиотека