НОВИНИ

Сблъсъци между протестиращи срещу Тръмп и полицията

45-ият американски президент Доналд Тръмп положи клетва на фона на шумни и многобройни протести. На няколко пъти се стигна до сблъсъци между полиция и демонстранти. За днес в големите американски градове са планирани повече от 100 демонстрации.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:37, 20.01.2017
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Около 500 души, облечени в черно и с маски на лицата, щурмуваха централните булеварди на Вашингтон в знак на протест срещу встъпването в длъжност на Доналд Тръмп. Мирното шествие прерасна във вандалски прояви - чупене на витрини на банки и магазини. Пострадаха и десетки коли и лимузини. Наложи се полицията да използва сълзотворен газ и шумови гранати.

Недоволни от избирането на Тръмп се опитаха да блокират един от входовете на клетвената церемония. Стигна се до напрежение и сблъсъци с полицията, но органите на реда овладяха ситуацията много бързо. Хиляди присъстваха на тържественото полагане на клетвата, като сред тях имаше мнозина, за които и това беше форма на недоволство срещу държавния глава.

Майкъл Ларсън, ветеран: Тук съм със съпругата си, за да протестирам мирно срещу встъпването в длъжност на Тръмп. Ще се включа и в Марша на жените, за да защитя техните права, правата на мигрантите и на всички малцинства, които смятам, че той неглижира. И да кажа, че това, което той прави не е редно!

В знак на несъгласие с избора на Тръмп няколко десетки афроамериканци се оковаха във вериги. Те скандираха: Наше задължение е да се борим за свободата и нямаме какво да губим, освен веригите си!

И тук се стигна до напрежение между протестиращи и полиция. Няма данни за пострадали. В ранната януарска утрин шумно и цветно срещу 45-ия президент на САЩ протестираха и защитниците на правата на хомосексуалистите.

Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис - това са част от градовете, в които с различни прояви изразиха недоволството си от избирането на Доналд Тръмп за президент. Всичко започна още снощи с многохиляден антиТръмп протест, в който се включиха и редица популярни лица като Майкъл Мур, Алек Болдуин, Шер

Робърт де Ниро: Не ме интересува къде отива. Никога не съм мислел, че ще стигне до Вашингтон. Той е лош пример за страната ни, за града. Избраният за президент заяви, че нашата страна е сметището на света. Наистина ли?

За утре във Вашингтон е планиран т.нар. Женски марш, в който се очаква да се включат не по-малко от 200 хиляди дами! Те се обявяват за расово и полово равенство, както и за ред граждански права, които според тях са заплашени от администрацията "Тръмп".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции на речта на Тръмп: Америка ще бъде на първо място
Реакции на речта на Тръмп: Америка ще бъде на първо място
Хронично болните пациенти може да останат без преглед при специалист
Хронично болните пациенти може да останат без преглед при специалист