Напрежение по границата между Босна и Херцеговина и Хърватия. Стигна се до сблъсъци между полиция и мигранти. Има ранени. По данни на местни медии през последните няколко месеца в района са се събрали около 10 хиляди мигранти, които искат да влязат в Хърватия, а от там да продължат към други европейски държави.

С викове "отворете границите" няколко стотин души атакуваха ГКПП Малевац между Босна и Херцеговина и Хърватия. Групата успя да пробие полицейския кордон за кратко. Стигна се до сблъсъци. Наложи се служителите на реда да използват палки, за да върнат мигрантите. Има данни за ранени.

Маджид, мигрант от Иран: Държат ни тук при много лоши условия. Не ни харесва, ние сме бежанци, нямаме държава. Искаме да напуснем тази страна, да идем там, за където сме тръгнали, искаме си живота. Човешки същества сме, но те се държат с нас ужасно, не искаме да останем тук.


© БТА

Групата от около 200 души, сред които жени и деца, прекарва втора нощ на граничния пункт в очакване да премине на хърватска територия. Подсилена е охраната на Малевац. В босненския град Бихач на жп гарата е блокиран и влак, в който се оказало че пътуват предимно мигранти. Близо 100-те души са били извозени с автобуси до мигрантски център до столицата Сараево. Според местни медии в района на Бихач през последните няколко месеца са пристигнали близо 10 хиляди души - предимно от Близкия изток и Северна Африка. Крайната им цел е държава от ЕС. Местната полиция периодично съобщава за извършвани от бежанците нарушения. Мерките за сигурност в Бихач са засилени. А мигрантите обясняват, че са се насочили към граничната зона, за да обърнат внимание, че границите остават затворени за хора, които бягат от военни конфликти и бедност.

© БТА