Хиляди участваха в марш против омразата срещу бежанци и антиимигрантската реторика на политиците. Успоредно с тях крайнодесни и националистически формации също проведоха шествия.

© БТА

Италия се превърна в арена на демонстрации за и срещу бежанците. Хиляди се събраха от двете страни на барикадите, за да изразят позициите си. Демонстрациите идват преди парламентарните избори в страната след седмица.

В Милано и Триест се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция. Демонстрациите срещу расизма идват няколко дни след като мъж рани шестима африкански бежанци в страната.


© БТА
Джулия Мизера, протестиращ: Трябва да се борим с всички форми на фашизма и расизма. Трябва да намерим път към интегрирането на новопристигналите и толерантност към тях.

На другия полюс бяха привържениците на дясната политика. Лидерът на Северната Лига, Матео Салвини събра 10 000 привърженици, като обеща, че ще изгони мигрантите и ще наложи 15-процентен плосък данък.


© БТА
Патрициа Мелкиоре, привърженик на "Северната лига": Смятам, че Салвини ще върне Италия на италианците, защото ние сме най-важни. След това идват останалите.

Парламентарните избори в Италия ще се проведат на 4 март.