НОВИНИ

Сблъсъци на мигранти в „Джунглата“ във френския град Кале

Напрежение във френския град Кале. Петима души бяха простреляни след сблъсъци между две групи мигранти - афганистанци и еритрейци. Четирима са в критично състояние. Френският вътрешен министър Жерар Колон посети спешно Кале и разпореди разполагането на допълнителни полицейски сили в града.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
19:54, 02.02.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Напрегната беше атмосферата в Кале рано тази сутрин. Сблъсъците между враждуващите групи продължиха до намесата на полицията. Участвали са над 130 човека. Заподозрян за стрелбата късно снощи е 37-годишен афганистанец. Той е стрелял по хора, които са чакали на опашка за храна, раздавана на мигранти от социална кухня. Четири момчета между 16 и 18 години са в критично състояние. 22-ма души са ранени.

Френският министър на вътрешните работи Жерар Колон пристигна лично в града и предупреди за тревожно увеличаване на насилието в Кале до степен, непоносима и за мигрантите, и за местните жители.

Жерар Колон, министър на вътрешните работи на Франция: Има хора, които са на предела на търпението си. Повишаващият се брой мигранти и агресията, която носят със себе си води до създаването на престъпни банди. Преди имаше само спонтанно недоволство. Сега виждаме организирани банди с лидери. Това трябва да спре.
;

Бежанският лагер, известен като „Джунглата“ в Кале беше разрушен от властите през 2016 г. Стотици мигранти обаче продължават да живеят в горите около града в очакване да заминат за Великобритания. Около 7 000 души, повечето от които идват от Близкия Изток и Африка, живеят на палатки и без елементарни условия за живот.

Преди месец френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Тереза Мей подписаха договор, с който да ускорят преминаването на мигранти през Ламанша. Макрон, добави че няма да позволи създаването на нов мигрантски лагер в Кале, а френската полиция беше обвинена в бруталност спрямо бежанците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават споровете за Истанбулската конвенция
Продължават споровете за Истанбулската конвенция
С деца на работа по време на грипната ваканция
С деца на работа по време на грипната ваканция