НОВИНИ

Сблъсъци по време на фермерски протест в Гърция (СНИМКИ + ВИДЕО)

В Атина избухнаха сблъсъци между протестиращи фермери и полиция. Земеделците са недоволни от високите данъци и поискаха среща с представител на ресорното министерство. След като получиха отказ, демонстрантите нападнаха сградата и полицаите пред нея.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
14:52, 08.03.2017 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Части за за борба с безредиците на гръцката полиция използваха сълзотворен газ, за да спрат демонстранти, които се опитаха да разкъсат кордона пред сградата. В разразилата се битка се кръстосаха палки и овчарски геги. Фермерите са против пенсионната реформа и високите данъци, които отнемат стимулите за работа. Те настояват правителството да вземе незабавни мерки за подпомагане на селскостопанския сектор. Синдикати от различни браншове планират протести, докато правителството води тежки преговори с международните кредитори.

;

Повечето от протестиращите в Атина гръцки фермери са от остров Крит. Те са недоволни от пенсионната реформа и високите производствени цени, които по думите им отнемат прехраната им. Би Би Си цитира фермер, според когото 75 процента от доходите му отиват за държавата.

Янис Клироному, фермер от остров Крит: "Те трябва да променят данъците и пенсионната реформа, за да стимулират сектора"
Манолис Орфанудакис, председател на Асоциацията на фермерите от Крит: "Катастрофа, това е катастрофа, производствените цени са смешно високи, не можем да произведем нещо, което да се купи на пазара."
Стратис, фермер от остров Крит: "Правителството трябва да падне. Те са предатели, гангстери."

Фермерите искат правителството да оттегли новите мерки за икономии, гласувани миналата година, по искане на международните кредитори на Гърция. В момента в Атина е в ход третата поред от 2010 програма за макрофинансова помощ. Мерките удържат страната от фалит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След репортаж на БНТ 2 КЕВР влиза на проверка в ЧЕЗ
След репортаж на БНТ 2 КЕВР влиза на проверка в ЧЕЗ
Македонският премиер призова за нови предсрочни избори
Македонският премиер призова за нови предсрочни избори