НОВИНИ

Сблъсъци при неуспешна акция по задържането на бившия президент на Киргизстан

Командос загина при сблъсъци в Киргизстан при неуспешен опит за задържането на бившия президент на страната, който е обвинен в корупция.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:28, 08.08.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Ожесточени стълкновения избухнаха между силите за сигурност на Киргизстан и привърженици на бившия президент Алмазбек Атамбаев.

Операцията по задържането на Атамбаев се провали, вземайки жертви. Убит е член на силите за сигурност, а полицай е тежко ранен. Според главния прокурор на Киргизстан общо 23 цивилни и 24 представители на службите са пострадали и са откарани в болница.

62-годишният Атамбаев беше президент от 2011 до 2017 г. В края на юни той беше обвинен в корупция, а имунитетът, с който се ползваше като бивш държавен глава, му беше отнет.

Бившият президент отхвърля обвиненията, определяйки ги като политически мотивирани и отказва да бъде задържан.

Така се стигна до акцията в селото близо до столицата Бишкек, където в момента пребивава Атамбаев, която се превърна в истинска битка. Близо хиляда негови привърженици, някои от които въоръжени, се противопоставиха на силите за сигурност, защитавайки бившия президент.

Настоящият държавен глава Сооронбай Жеенбеков прекрати летния с и отпуск и насрочи извънредно заседание на Съвета за сигурност на Киргизстан. Извънредно се събира и парламентът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължава посещението на украинския президент Зеленски в Турция
Продължава посещението на украинския президент Зеленски в Турция
Откриха втория изгубил се турист в Пирин
Откриха втория изгубил се турист в Пирин