Сблъсъци избухнаха в Атина, след като демонстранти, протестиращи срещу посещението на президента на САЩ Барак Обама, се опитаха да преминат през полицейския кордон, а органите на реда отговориха със сълзотворен газ. Не се съобщава за пострадали или задържани.

© БТА / AP Photo / Lefteris Pitarakis

Гръцката полиция съобщи, че около 3000 анархисти, поддръжници на левичарски групи и студенти са тръгнали към центъра на Атина на протестно шествие срещу посещението на Барак Обама.

Друг протест, планиран от Комунистическата партия, се очаква да започне по-късно.

Полицията ще изолира демонстрантите извън местата, където пребивава Обама. Властите са забранили всякакви демонстрации в широк кръг около центъра на Атина.

© БТА / AP Photo / Thanassis Stavrakis

Над 5000 полицаи са ангажирани за охрана на реда по време на двудневното посещение на Обама. Силите за борба с безредиците са в повишена готовност, след като въоръжена група анархисти призова за "атаки и сблъсъци" по време на посещението.

Сред гръцките левичари съществува силна антиамериканска традиция. Те още негодуват заради американската подкрепа на гръцката военна хунта през 1967-1974 г.

Обама защити орязването на дълга на Гърция, с цел стабилизиране на икономиката

Обама защити орязването на дълга на Гърция, с цел стабилизиране на икономиката

От Атина започна последната задгранична обиколка на Барак Обама. Американският президент се срещна с гръцкия си колега Прокопис Павлопулос и с министъ...