Напрежение в Албания. Полицията използва сълзотворен газ срещу антиправителствен протест тази нощ. Недоволните от управлението на страната организират митинги от средата на февруари.

© БГНЕС

Напрежението на традиционния вече антиправителствен протест ескалира пред сградата на парламента в Тирана. Демонстранти запалиха кола и пробиха полицейския кордон, охраняващ зданието. В този момент униформените използваха сълзотворен газ, за да разпръснат протестиращите.

По-рано през деня митингът започна от сградата на правителството, където част от множеството скандираше срещу кабинета на премиера - социалист Еди Рама и хвърляше пиратки, хвърчила и други предмети срещу силите на реда. До инциденти обаче не се стигна. 1500 полицаи са били мобилизирани, за да осигурят реда в Тирана по време на шествието. Това е деветият протест на недоволните от властта за последните два месеца.

Лулзим Баша, лидер на Демократическата партия: Ние сме тук, заедно, за да сложим край на феномена Рама, за да можем заедно да поставим основите на спазване на европейските стандарти и ценности. Рама, върви си!

Лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша призовава за незабавна политическа промяна, сформирането на временно правителство без Еди Рама и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Опозицията обвинява правителството на социалистическата партия в корупция и във връзки с организираната престъпност. Правителството отхвърля обвиненията.