Полицията в Атина използва днес сълзотворен газ и светлинно-звукови гранати, за да разпръсне десетки протестиращи с качулки на главите, замерващи полицаите с камъни и запалителни бутилки след шествие в памет на 45-ата годишнина от потушаването на студентските бунтове срещу военната хунта в атинската Политехника през 1973 г., предадоха Ройтерс и ТАСС. Осем души са задържани.

© снимки: БТА

Сблъсъкът на анархистите с полицаите е избухнал близо до Главното управление на полицията в квартал Атика в района Ексархия, където се намира атинският Политехнически институт. Преди това по време на шествието с участието на хиляди привърженици на леви партии и организации в центъра на града нямаше никакви инциденти.

Атинската политехника е легендарно за гърците място. Точно това висше училище се вдига на бунт против диктатурата на полковниците в Гърция и е превзето с танкове през ноември 1973 година. Тогава загиват 23 души, а над 1500 са ранени. Бунтът в Политехниката се смята за началото на поредица от събития, довели до падането на военната хунта и възстановяването на демокрацията в Гърция.

​Гърция отбеляза 45-ата годишнина от студентските бунтове срещу военната хунта​

​Гърция отбеляза 45-ата годишнина от студентските бунтове срещу военната хунта​

В гръцката столица Атина и в други градове беше отбелязана 45-ата годишнина от потушаването на студентските бунтове срещу военната хунта в атинската П...