В центъра на Белград, при откриването на реконструирания Площад на републиката, се стигна до сблъсъци между привърженици на опозиционния Съюз за Сърбия и управляващата Сръбска прогресивна партия.

До размяната на вербални нападки и сблъсъците се стигна след като митингите на двете групи се състояха по едно и също време и само на няколко метра едни от други.

Представителят на Съюз за Сърбия - членът на Народната партия Никола Йованович и ДПС, а също и кметът на община Стари Град Марко Бастач, който е член на Партията за свобода и правда, държаха реч на площада. В същото време само на метри от тях представители на управляващите се хвалеха с добре реконструирания площад.

В момента, в който представителите на управляващите трябваше да си тръгнат с микробус, те бяха наобиколени от активистите на опозицията. Йованович се приближи, за да поздрави председателя на градския съвет на Белград Никола Никодиевич и други градски служители. Микробусът обаче тръгна и това беше прието от опозиционерите като бягство от страна на управляващите.

Именно тогава избухна разпрата между активистите от двата митинга.