Белият дом призна Хуан Гуайдо, който е председател на опозиционния парламент на Венецуела, за временен президент на страната. От своя страна, президентът Николас Мадуро обяви, че къса дипломатическите отношения със САЩ. Десетки хиляди венецуелци протестират срещу неговото управление по призив на Гуайдо, който се самопровъзгласи за действащ лидер в Каракас.

© БТА

До сблъсъци на демонстранти с националната гвардия се стигна във венецуелската сторица Каракас. Този месец президентът Мадуро положи клетва за втори мандат на фона на обвинения в изборни измами. Венецуела е в остра икономическа криза. Страната е в хиперинфлация, липсват основни продукти, включително храна.

35-годишният Хуан Гуайдо, който е председател на парламента при мнозинство на опозицията, призова въоръжените сили да не се подчиняват на правителството. Той положи клетва като временен президент пред хиляди свои привърженици и обеща да организира свободни избори.

Хуан Гуайдо - председател на парламента на Венецуела: Официално се заклевам да изпълнявам правомощията на президент на Венецуела.
© БТА

Американският президент Доналд Тръмп нарече управлението на Мадуро нелегитимно и определи националното събрание начело с Хуан Гуайдо като единствено законна власт във Венецуела.

Белият дом призова и други да се присъединят към американската позиция и изтъкна, че венецуелците смело са се обявили срещу Мадуро, за свобода и върховенство на закона.

Организацията на Американските държави със седалище във Вашингтон също призна опозиционния лидер за действащ президент. Мексико и Боливия изразиха подкрепа за Мадуро, който даде срок от 72 часа на американските дипломати да напуснат Венецуела. Бразилия, Колумбия, Чили, Аржентина, Перу и Гватемала застанаха зад Гуайдо като държавен глава.