Подписка в подкрепа на председателя на Движение "Русофили" Николай Малинов, обвинен в шпионаж , организираха дошлите на 16-ия национален събор на приятелите на Русия. Подкрепа за Малинов декларираха и от руското посолство у нас.

И тази година съборът се проведе на язовир "Копринка" край Казанлък. Организатор е Националното движение на русофилите, а проявата е под мотото: "Европа е по-силна с Русия". На събора се срещнаха хора от всички краища на България, работили и учили в Русия. Не бяха малко и руските граждани. Дойдоха и политици от различни партии. Николай Малинов коментира отзвука от шпионския скандал.

Николай Малинов - председател на НД "Русофили": Много голямо впечатление ми направи изказването на Мария Захарова, която от една страна постави въпроса за справедливостта или несправедливостта спрямо обвиненията към нас, така както и много други политици от България, от Русия, от целия спектър - от крайно ляво до крайно дясно поставиха, но това не бива да поставя под въпрос икономическите отношения и връзките между България и Русия в степен, в която те да бъдат спрени, да бъдат спънати от тази динамизация, която постигнахме за последните няколко години усилена работа.