Акция по събаряне на незаконни къщи и павилиони се проведе в пловдивския квартал „Столипиново“. Сградите са били построени без необходимите разрешителни. В квартала над 90% от постройките са незаконни, а тенденцията през последните години е те да бъдат изграждани в междублоковите пространства.

Пловдив

Акцията по събарянето започна сутринта при засилено полицейско присъствие. Багерите премахнаха една жилищна сграда, собственикът на която е неизвестен. Семейството, което живее в другата незаконна къща, не дочака тежката техника и само започна да я събаря.

Антоанета Чакандракова: Тази къща, която виждате зад мен е незаконна. Собствениците я построили преди 8 години тук в междублоково пространство.

И за двете постройки има влязла в сила заповед за събаряне.


Роза Аргирова: Еми, не знам къде ще живея, ще отида при баба ми да живея. Няма къде да живея. Имате ли друг апартамент? Нямам друг апартамент.
Николай Чунчуков, кмет на район „Източен“: Собствениците имат апартамент в блока и са решили, че искат да се разширят като са си построили къща пред блока. Ние няма как да допуснем това да се случи. Ще дадем на жителите на района да разберат, че от тук нататък незаконно строителство върху общински и чужди терени ние няма да допуснем.

До края на годината в квартала ще бъдат премахнати още 5 къщи и 100 търговски обекта. След това районът ще бъде облагороден.