Прокуратурата е събрала 44 тома доказателства срещу бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев и Ана Димитрова. Двамата бяха предадени на съд заради впечатляващата къща за гости край Сандански, която притежават. Манолев е собственик на земята, а Димитрова на луксозната постройка. Според държавното обвинение с неистински документи Димитрова е получила финансиране от европейски програми, а Манолев е бил неин подбудител и помагач. Двамата са действали в съучастие.

В хода на разследването е установено, че Ана Димитрова, която през 2011 година е била ученичка в София, е кандидатствала пред фонд "Земеделие" като е представила договор за наем на лозе от собственика Манолев.

Според прокуратурата тя е била подбудена и финансирана от него. Оказало се, че собственик на лозето не е Манолев, а дружество, чийто управител е заявил, че се обработва от семейството му.

Весела Стоилова - наблюдаващ прокурор: Имало изискване от Държавен фонд "Земеделие" за генериран доход от тази земеделска дейност. Нали разбирате, че няма как тя да е генерирала доход от лозе, което на практика не е имала как да обработва.

Установено е още, че Александър Манолев е осигурил договор за наем на лозето, земеделската земя, която е била необходима за доказателство, че Ана Димитрова е извършвала земеделска дейност. Осигурил е още земята, върху която да се построи къщата за гости, както и финансовите средства - заем в размер на 700 хиляди лева чрез дружество, чийто представител и управител е самият Манолев. Къщата за гости е използвана за лични нужди от Манолев, а не за туристи, показва още разследването на прокуратурата.

Весела Стоилова: И ако действително тази къща е функционирала като къща за гости, тогава нормално е да бъде зададен въпросът - защо не всеки месец?
В подадените в община Сандански справки и декларации за 2017, 2018 и 2019 година накуп са били декларирани нощувки в тази къща за гости. Въз основа на това от общината са начислили такси и лихва, които са платени още същия ден.

Днес къщата за гости отново беше заключена. Никой не отговори и на позвъняванията ни на звънеца.

Екипът ни установи, че и дворът е добре поддържан.

През целия ден търсихме Александър Манолев за коментар, но той не отговори на обажданията ни.

Бившият зам.-министър на икономиката отива на съд заради къща за гости

Бившият зам.-министър на икономиката отива на съд заради къща за гости

Бившият заместник-министър на икономиката Александър Манолев отива на съд заради къщата за гости край Сандански, съобщиха от Окръжната прокуратура в Б...