НОВИНИ

Счупена част е вероятната причина за пропадането на болничния асансьор във Варна

Счупена част е една от предполагаемите причини за пропадането на асансьора във варненската болница "Света Анна". Това са установили при първоначалния оглед от Агенцията за метрологичен и технически надзор във Варна. По време на злополуката в асансьора е имало 8 души, които се разминаха без сериозни травми. Каква е основната причина за инцидента ще стане ясно след изготвянето на съдебно-техническата експертиза.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева
21:42, 05.12.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Според специалистите, предпазното устройство при претоварване на асансьора не се е задействало. Пропадането най-вероятно се дължи на счупена част. Така съоръжението остава без спирачки.

Стефан Петков, началник на Регионалния отдел на ИДТН-Североизточна България: Това е един фланец, на който се държи триещата шайба, която движи въжетата на асансьора... въпросът оттам нататък е какво друго има ли, няма ли, защо се е получило това нещо.

Асансьорът е монтиран преди 40 години. Той е българско производство и отговаря на всички стандрати. Експертите са на мнение, че, ако едно съоръжение се поддържа добре, няма значение на колко години е.

Стефан Петков, началник на Регионалния отдел на ИДТН-Североизточна България: Всички асансьори, независимо къде са монтирани, срокът на периодичният им преглед е 1 година, те се проверяват всяка година.

В Североизточна България има общо около 1 400 асансьори в обществени сгради. По-голямата част от тях са в добро техническо състояние.

Стефан Петков, началник на Регионалния отдел на ИДТН-Североизточна България: Когато ние и другите проверяващи забележат нередности, които опасни за хората или тези, които ги обслужват, спираме съоръжението. Заложен е някакъв срок, в който да се отстрани това несъответствие, и при условие, че се отстрани, асансьорът се пуска, след като бъде проверен отново.

Жената, която най-сериозно пострада при инцидента, все още е в болница. Състоянието ѝ е стабилно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирели представи календара си за 2019 г.
"Пирели" представи календара си за 2019 г.
Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер разлюля Чили
Земетресение с магнитуд 5,2 по Рихтер разлюля Чили