НОВИНИ

Германски съд нареди на "Тесла" да спре изсичането на терен за завода в Европа

Германски съд нареди на автопроизводителя "Тесла" да прекрати изсичането на терен край Берлин за строителството на първия му завод в Европа. Решението е по жалба на еколози, които изтъкват рискове за горските и водните ресурси и за инфраструктурата в селските райони. Жалбоподателите не искат да спрат "Тесла", но настояват инвеститорът да бъде третиран наравно с други компании.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:08, 17.02.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Проектът на "Тесла" за мегазавод за електромобили и батерии в Грюнхайде, провинция Бранденбург е на стойност 4 милиарда евро и беше обявен през ноември. Местните регулатори разрешиха разчистване на площ от 92 хектара, но работата срещна трудности заради протести и откриването на неизбухнали американски авиобомби от Втората световна война.

Преди двайсетина години районът е бил предназначен за завод на BMW, който не е построен. Оттогава теренът пустее, превзет от растителност и животни. Окончателно разрешение за новото строителството още не е издадено и "Тесла" разчиства на свой риск.

Съдебното решение излезе едва три дни преди приключване на работата. Представители на Християндемократите и на Свободните демократи предупредиха, че правната битка срещу новия мегазавод ще има сериозни и трайни последици за бизнес - имиджа на Германия.

Производството на "Тесла" в страната трябва да започне през юли 2021 с годишен капацитет от половин милион коли. Сега "Тесла" има два мегазавода в Съединените щати и един в Китай.

Илън Мъск, предприемач - 07.01.2020 г - Шанхай: Планираме да продължим да правим значителни инвестиции в Китай и да ги увеличим, като произвеждаме в Китай Model 3, Model Y.

От юни миналата година акциите на "Тесла" са поскъпнали с 340 процента, заради растящо доверие на инвеститорите във визията на основателя Илън Мъск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Темата за Западните Балкани - акцент в срещата на външните министри от ЕС
Темата за Западните Балкани - акцент в срещата на външните министри от ЕС
Проф. Огнян Герджиков​: Политиката у нас взема връх над правото
Проф. Огнян Герджиков​: Политиката у нас взема връх над правото