НОВИНИ

Съд в Москва остави в ареста зам.-министър на културата за присвояване на пари

Московският градски съд потвърди днес решение на районен съд за удължаване на срока за задържане под стража на заместник-министъра на културата Григорий Пирумов, обвиняем по дело за присвояване на държавни средства, предаде ТАСС.

съд москва остави ареста зам министър културата присвояване пари
bnt avatar logo
от БНТ
15:36, 25.08.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Преди това съдът в московския район Лефортово постанови Пирумов и другите обвиняеми по делото да останат зад решетките до 15 октомври.

По делото за присвояване в министерството на културата освен Пирумов обвиняеми са двама висши чиновници от министерството и още пет лица от строителни компании. Според разследването Пирумов е създал престъпна група, чиито участници са сключвали договори за държавни поръчки с недостоверна информация и завишени стойности на извършени реставрационни работи с цел присвояване на пари.

Става дума за реставрационни работи в Новодевичия манастир, драматичния театър в Псков, манастира "Йоан Предтеча" и музея на космонавтиката в Калуга. Според един от адвокатите нанесените щети на държавата са за над 100 милиона рубли (ок. 1,365 млн. евро)

Главният обвиняем твърди, че от пет и половина месеца не е направена нито една експертиза, което според него цели проточване на делото, за да има основания за удължаване на срока за задържане под стража.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отворените курсове - образование без граници
Отворените курсове - образование без граници
Обстрелваха кордона на лидера на турската опозиция
Обстрелваха кордона на лидера на турската опозиция