НОВИНИ

Съдбата на премиера Тереза Мей се решава тази вечер в Лондон

Британските парламентаристи ще гласуват предложения от Мей план за Брекзит. Вотът ще покаже подкрепата за Мей в редиците на собствената Консервативна партия, а съответно и дали тя ще остане на поста. В същото време от „Даунинг стрийт“ категорично отхвърлиха нов призив за втори референдум за членството в Евросъюза.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:28, 16.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Сделки за 20 милиарда долара бяха сключени днес на авиоизложението във Фарнбъро. Но докато търсенето на пътнически самолети расте, а летателната индустрията видимо не страда от търговската война, британските домакини всячески се опитаха да убедят авиокомпаниите, че раздялата с Евросъюза няма да навреди на бизнеса.

Тереза Мей, министър - председател на Великобритания: Напускаме Европейския съюз и ковем ново бъдеще за страната си. И искам да ви уверя, че Обединеното кралство остава едно от най-добрите места в света за бизнес на авиокомпаниите.

Но Тереза Мей трябва да убеди най-напред собствените си съпартийци да подкрепят плана й за Брекзит - по думите й, единственият възможен. Договорен в резиденцията Чекърс миналата седмица, той разцепи консерваторите - привържениците на твърдия Брекзит смятат, че той оставя Острова вързан за Брюксел, а за опонентите им - го отдалечава твърде много от Европа. Планът беше последван от две министерски оставки, а днес - от общо деветата оставка на министерски служител - консерватор.

;

Бунтът на евроскептиците в консервативната партия цели да накара Мей да промени плана, особено в частта за митническите регулации. Мей остава твърда в отказа си. Вчера тя призова британците да не изпускат от поглед целта и предупреди, че може да няма никакъв Брекзит, без плана от Чекърс. Докато битката на Мей за оцеляване на поста тече с пълна сила, призивите за нов референдум за членството в ЕС не стихват - този път отправен от бившата министърка на образованието. Отговорът на Даунинг стрийт беше ясен - при никакви обстоятелства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентарна анкетна комисия ще разследва сигналите на Николай Колев-Босия
Парламентарна анкетна комисия ще разследва сигналите на Николай Колев-Босия
Срещата между Тръмп и Путин: Дуел или дует?
Срещата между Тръмп и Путин: Дуел или дует?