НОВИНИ

Тереза Мей призова гласоподавателите да подкрепят плана ѝ​ за Брекзит

В Лондон продължава кризата около плана за Брекзит на премиера Тереза Мей. Макар да беше одобрен от кабинета, той среща съпротива. Все пак Амбър Ръд, която през април напусна правителството, днес попълни едно от овакантените вчера места. Двама ключови министри от лагера за Брекзит подкрепиха Май, но депутати искат вот на недоверие на премиера.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:27, 16.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Ще има ли сделка за Брекзит или не? Днес британският премиер Тереза Мей призова в радиоефира за подкрепа на одобреното от правителството проектоспоразумение, докато отговаряше на въпроси на слушатели. Мей отхвърли сравнение с британския премиер Чембърлейн, който навремето осигурява договор с Хитлер година преди избухването на Втора световна война. И коментира уверено предстоящото гласуване на сделката в парламента.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Работата ми е да убедя преди всичко редиците на консерваторите. Но искам да кажа на всички депутати, че вярвам, наистина вярвам, че това е най-добрата сделка за Великобритания.

След оставката на четирима министри вчера, днес подкрепата на Лиъм Фокс и Майкъл Гоув показа, че кабинетът не се разпада.

Майкъл Гоув, министър на околната среда: Очаквам да продължа работа с колегите в правителството и в парламента, за да осигурим най-доброто бъдеще за Великобритания.

Депутати консерватори от лагера за Брекзит обаче смятат, че сделката на Мей съдържа твърде много отстъпки към Брюксел. Те искат вот на недоверие на премиера и ако се съберат достатъчно гласове, той може да се гласува идната седмица. Някои британци смятат, че Тереза Мей трябва да понесе отговорност за кризата. Други искат нов референдум.

- Мисля, че тя трябва да подаде оставка. Хората са разочаровани. Те ни пробутаха една мечта, без да помислят какво всъщност ще стане.
- Сега е моментът за прегласуване. Информирано повторно гласуване на хората, които преди не разбираха за какво гласуват.

В най-голямата криза в управлението на Тереза Мей някои си задават въпроса дали изобщо ще има Брекзит.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Коалиционните партньори се разграничиха от думите на Петров за деца с увреждания
Коалиционните партньори се разграничиха от думите на Петров за деца с увреждания
Красимир Каракачанов: Няма разкол в кабинета по темата за Пакта за миграция
Красимир Каракачанов: Няма разкол в кабинета по темата за Пакта за миграция