Да бъде създаден нов национален център за експертна дейност, който да обхване и финансира извършването на всички съдебни експертизи. За това настояха медици от цялата страна, които се събраха в Пловдив, за да решат какви мерки ще предприемат, за да си получат забавените с месеци възнаграждения за вече извършени експертизи. На срещата присъства и главният прокурор, който обеща да посредничи на лекарите пред вътрешното и правосъдното министерство.

Пловдив

Новият национален център трябва да е по подобие на този в Румъния. Експертите да работят в болниците, но под шапката на бъдещия институт, който да разполага с отделен бюджет.

Доц. Светлозар Спасов, ръководител на катедрата по съдебна медицина в Пловдив: Да се опитаме да задвижим тая тежка консервативна държавна машина да ни намери местото, т.е. да ни намери финансирането грубо казано.

Съдебните лекари дадоха срок на МВР да преведе до края на годината всички изработени и забавени средства с дата октомври 2018 г. включително. И от тук насетне да изплаща в двумесечен срок всички извършени експертизи.

Доц. Александър Александров, национален консултант по съдебна медицина: Опитваме се да съхраним и малкото ресурси, които са ни останали, за да можем по-дълго време да работим. И без това сме малко.

Главният прокурор даде пример със Северозападна България, където три съдебни окръга разчитат на един съдебен медик, който е в пенсионна възраст.

Сотир Цацаров, главен прокурор: На този човек точно в момента тежат 232 неизготвени експертизи и нито една платена експертиза. Това рефлектира върху тоталното забавяне на съдебния процес.

Докато се създаде новата структура, съдебните медици искат в бюджета на МВР да има целеви средства за изготвянето на експертизи.

 Над 4 млн. лв. са задълженията на МВР към съдебните медици в страната

Над 4 млн. лв. са задълженията на МВР към съдебните медици в страната

Над 4 млн. лв. са засега задълженията към съдебните медици в страната. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов пред медиите в парламента.