НОВИНИ

Съдебните процеси за свалянето на малайзийския самолет ще се гледат в Холандия

Заподозрените за свалянето през на полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна през юли 2014 г. ще бъдат съдени от холандски съд и според холандското законодателство, заяви холандският министър на външните работи Берт Кундерс, цитиран от Ройтерс. Починаха 283 пътници и 15 души екипаж.

съдебните процеси свалянето малайзийския самолет гледат холандия
bnt avatar logo
от БНТ
13:26, 05.07.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света

Това решение е взето след опити, блокирани през 2015 г. от Русия, за случилото се с полет MH17 да бъде създаден специален международен съд. Тогава загинаха всички 298 души на борда на самолета. Те бяха от 17 страни, като сред тях имаше 196 холандски граждани.

През октомври 2015 г. разследването на Холандския съвет за безопасност заключи, че самолетът е бил свален с ракета „Бук“, произведена в Русия. През септември миналата година следователите заявиха, че тя е била изстреляна от територия под контрола на проруските сепаратисти. В днешното си изявление Кундерс посочи още, че ръководеният от Холандия екип от следователи, в който влизат още представители на Австралия, Белгия, Малайзия и Украйна, ще продължи да работи и по време на „съдебната фаза“ на делото. Засега няма посочени заподозрени.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия и Китай правят заявка за сътрудничество
Германия и Китай правят заявка за сътрудничество
Валентин Радев поздрави служителите на МВР за професионалния им празник
Валентин Радев поздрави служителите на МВР за професионалния им празник