НОВИНИ

Съдебно решение от ЕС помага на Камерън за еврореферендума

Само 9 дни преди референдума за британското членство в Европейския съюз кампанията за напускане на блока набира все по-голяма сила. Според социолозите преднината на евроскептиците е 7 процента. Ключово решение на Европейския съд в Люксембург обаче се очаква отново да изравни силите.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:31, 14.06.2016
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Съдът на Европейския съюз даде рамо на водената от премиера Дейвид Камерън кампания за оставане на Великобритания в блока. Магистратите постановиха, че Лондон може да не плаща социални помощи на безработни европейски имигранти, ако не са живели на Острова поне 5 години. Мотивът е, че британците имат право приоритетно да се грижат за бюджета си.

Това предвещава победа за Камерън и в очакваните дела срещу т. нар. аварийна спирачка на социалните помощи за каквито и да било евроимигранти през първите им 4 години във Великобритания. Това е една от промените в условията за британското еврочленство, с които премиерът се надява да спечели референдума на 23 юни.

Евроскептиците, начело с консерватора Борис Джонсън, се опитаха да обърнат новината от Люксембург в своя полза. Те посочиха, че е абсурдно "всяко винтче и болтче" от вътрешната политика да минава през съдилище в чужбина.

Най-новите социологически допитвания дават преднина от 7 процентни пункта за привържениците на "Брекзит".

А знаково таблоидът "Сън" също застана зад тях. Челното заглавие на най-тиражния вестник на Острова днес е "Вярвайте в Британия", като в английската дума за вярвайте - "beleave", с главни букви е откроена "leave" - напускане.

"Ако останем в ЕС, само след няколко години Великобритания ще бъде погълната от неумолимо разрастващата се федерална държава, доминирана от германците."

"Сън" има славата, че когото подкрепи преди избори, той печели. Само за референдума през 2014 г. за независимост на Шотландия изданието обяви неутралитет.

Контрапункт на "Сън" днес бе лидерът на лейбъристката опозиция Джереми Корбин. Той призова партийния електорат и профсъюзите да изберат европейско бъдеще на Великобритания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засега няма искане към България за участие в батальоните в Балтика и Полша
Засега няма искане към България за участие в батальоните в Балтика и Полша
Подобряват условията в Дневния център за деца с увреждания  в Благоевград
Подобряват условията в Дневния център за деца с увреждания в Благоевград