НОВИНИ

Сделката с Дипломатическия клуб в Бояна законна?

Очаква се до края на месеца новият купувач, фирмата "Ексклузив уеб дизайн", да внесе необходимите документи. Едва тогава последната дума по финализирането на продажбата ще има Надзорният съвет на Агенцията по приватизация.Специално интервю за "По света и у нас" на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол Емил Караниколов.

bnt avatar logo
от Илина Бисерова
18:10, 16.09.2016
Чете се за: 01:35 мин.
По света
сделката дипломатическия клуб бояна законна
Станалата известна като скандална сделка с продажбата на Дипломатическия клуб в Бояна е напълно законна. Това заяви в специално интервю за "По света и у нас" изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов. Вчера от Рефоматорския блок поискаха сделката да бъде прекратена, защото клубът е в забранителния списък за приватизация.

По думите на Караниколов обаче това не е вярно.

Очаква се до края на месеца новият купувач, фирмата "Ексклузив уеб дизайн", да внесе необходимите документи. Едва тогава последната дума по финализирането на продажбата ще има Надзорният съвет на Агенцията по приватизация.

Отговорите са красноречиви, според шефа на Агенцията за приватизация.

Емил Караниколов - изп.дир. на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол: Самият дипломатически клуб не е в забранителния списък. Тоест няма абсолютно никакво нарушение.

В забранителния списък може да видим много болници, БДЖ, летище София ... и ключовата "Агенция дипломатически имоти в страната", накратко АДИС. Именно Дипломатическият клуб в Бояна е неин актив. Само че ако върху голямото дружество АДИС има забрана за приватизация, важи ли тя и за неговите отделни активи?

Емил Караниколов - изп.дир. на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол: За да бъде забранено за приватизация едно дружество, то трябва да е изрично записано в забранителния списък, дружеството АДИС фигурира, но без посочени обособени части. Ако искаше законодателят да не трябва да се продава Дипломатическия клуб, той трябваше да е описан по този начин, под самото дружество, това е реда и принципа в закона.

Липсата на детайлен опис на всички активи на АДИС, прави продажбата на клуба законна. А защо изобщо се продава Дипломатическия клуб?

Емил Караниколов - изп.дир. на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол: Той от години не се ползва от дипломати, нещо повече той е с дългогодишен наемен договор, тоест това не е актив, който служи по виенската конвенция.

Сходен пример е и БДЖ-то е в забранителния списък, но дружеството "Товарни превози", например, не и може да се раздържави.

Публичният търг за клуба в Бояна се проведе в началото на септември. Заедно с него тогава бяха купени ресторант и магазин в кв. Изток. Стойността е 8 и половина милиона лева.

Претенденти в началото са три фирми. Едната е сегашният наемател на клуба фирма Приор. На търга обаче се явява само една фирма - старозагорската Ексклузив уеб дизайн, която си внася и депозита от 1,2 милиона лева. Собствениците са трима младежи на възраст от 20 до 24 години.

Емил Караниколов - изп.дир. на Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол: Могат да участват всички физически или юридически лица, независимо от това управителите им съответно на каква възраст са. Можеше да се яви управител физическо лице на 20 години, няма ограничения, всички са равнопоставени.

До 27-ми септември новият купувач трябва да внесе декларация в Агенцията за приватизация за произход на средствата. Ще последва проверка по тях и чак след това последната дума ще има Надзорния съвет на агенцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Досъдебно производство срещу неизвестен извършител за замърсения въздух в Русе
Досъдебно производство срещу неизвестен извършител за замърсения въздух в Русе
Парижките власти евакуираха бежански лагер
Парижките власти евакуираха бежански лагер