НОВИНИ

Какви са възможностите пред Великобритания и какво ще се случи с Брекзит?

17 дни преди Великобритания да напусне Европейския съюз, за втори път британските депутати отхвърлиха споразумението за Брекзит на премиера Тереза Мей. Сделката беше подкрепена от 241 депутати, а 391 гласуваха „против“. Ще напусне ли Великобритания ЕС и ако да – как и кога? Темата коментира директорът на Института за икономика и международни отношения и бивш посланик във Великобритания Любомир Кючуков в студиото на Сутрешния блок на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 13.03.2019
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Любомир Кючуков заяви, че политическата логика сочи отлагане на Брекзит за дълго, но логиката е "като че ли най-дефицитният елемент в цялата сага Брекзит". След като този договор за втори път не беше гласуван, повечето наблюдатели смятат, че Тереза Мей няма да се възползва от третата възможно да го внесе в парламента, каквато съществува теоретично.

Любомир Кючуков: Оттам нататък следва днешното гласуване - за Брекзит без договор - което няма шанс да мине в парламента, парламентът ще гласува против излизане без договор... Ако има нещо сигурно, това изглежда най-сигурното към момента. на практика Брекзит без договор може да бъде само остатъчен резултат в случай, че утрешното гласуване се провали, а утрешното гласуване е за удължаване на срока. Там вече се очаква парламентът да събере необходимото мнозинство, Тереза Мей да отправи подобно искане към ЕС.

Следва обаче въпросът дали ЕС ще се съгласи, тъй като има много резерви по отношение на удължаването заради самото удължаване. Въпреки това, Кючуков смята, че ЕС ще бъде изправен пред ситуация, в която не може да не приеме такова решение, защото иначе той би бил отговорен за напускането на Великобритания без договор.

В случай на удължаване на срока за Брекзит се отварят всички опции - от предоговаряне до нов референдум, ново правителство и т. н. Удължаване с 3 месеца, както сега се коментира, няма да донесе нищо ново, е мнението на коментатора, защото ще преговарят същите екипи от същите позиции. От друга страна, след като 2 години се занимаваше с Великобритания, в следващите 6 месеци ЕС ще бъде зает със себе си - да подготви изборите за Европейски парламент, да се конструира парламентът и новата комисия, допълни Кючуков.

Любомир Кючуков: Настроенията във Великобритания също са за търсене на промяна като не се изключва възможността за правителствена промяна, включително и нови избори... Бъдещето на Тереза Мей вече не е дали тя ще напусне политиката, а кога това ще стане.

Той коментира, че самата Мей е заявила, че напуска политиката през 2022 г., но към днешна дата това изглежда един прекалено далечен времеви хоризонт. Според експерта очакванията са това да се случи много по-скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Организират концерт по случай 120 години от рождението на Панчо Владигеров
Организират концерт по случай 120 години от рождението на Панчо Владигеров
Нов проект за картографиране на кораловите рифове
Нов проект за картографиране на кораловите рифове