НОВИНИ

Сделката за Брекзит: Спешни срещи на Тереза Мей с европейските лидери

Британският премиер Тереза Мей на спешни срещи с лидери на страни-членки на ЕС, за да получи допълнителни аргументи пред парламента в Лондон в подкрепа на сделката за Брекзит. Вчера тя отмени планирания за днес вот в парламента, а тази сутрин Мей пристигна в Холандия. Следобед ще разговаря в Берлин с германския канцлер Ангела Меркел.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
12:05, 11.12.2018
Чете се за: 01:29 мин.
По света

Тереза Мей днес отиде първо в Хага, защото Холандия е един от най-сериозните икономически партньори на Великобритания. Двете страни си граничат през Северно море. Ротердам е най-голямото европейско пристанище и през него минава голяма част от стокооборота между ЕС и Великобритания. Холандската икономика ще бъде най-губещата, ако се стигне до напускането на Великобритания без сделка. Холандия ще загуби над 2 милиарда евро през следващите 3-4 години, ако на 29 март 2019 г. Великобритания напусне ЕС без сделка.

По-късно Тереза Мей ще отиде в Германия - най-голямата държава в ЕС. На срещата на външните министри в Брюксел снощи първият дипломат на Холандия каза, че много добре разбира, че Тереза Мей е в изключително трудна ситуация в собствената си държава, но тя трябва да разбере, че за останалите страни-членки на ЕС също не е лесно. Германският външен министър също коментира последното развитие по Брекзит.


Хайко Маас, министър на външните работи на Германия: По повод решението на Европейския съд, ние го проследихме, но не вярвам, че то ще окаже значително влияние на сегашните политически усилия да се извърши Брекзит със сделка. Това е в интерес на всички, както за нас , тук в континентална Европа, така и във Великобритания.
;

ЕС се готви за всички възможни сценарии. Това, за което са категорични и ЕК, и ЕС е, че предоговаряне на вече постигнатото споразумение, не е възможно. Няма да бъде променена нито буква от споразумението, казаха дипломатически източници от Брюксел. Това, което може да бъде променено е политическата декларация, която лидерите приеха на последната среща на върха за Брекзит преди около 2 седмици. На последната за годината среща на върха този четвъртък и петък, председателят на ЕС Доналд Туск също включи Брекзит в дневния ред. Това, което европейските лидери вероятно ще направят е да подсилят още повече политическата декларация, за да помогнат на Тереза Мей в битката в собствената ѝ държава.


Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: Сделката, която постигнахме, е възможно най-добрата, това е единствената възможна сделка. Затова ние не можем да си позволим да я предоговаряме, но има възможност , ако се направи разумно, да се дадат допълнителни разяснения . Но всички трябва да знаят, че ние сме постигнали споразумение и то няма да бъде договаряно отново.

Антонио Таяни, председател на ЕП: Парламентът е на същото мнение що се отнася до Брекзит. Единството на Европейския съюз, на институциите и на 27-те страни-членки е нещо, което е много важно за всички. сигурен съм, че Съветът на Европейския съюз ще потвърди тази позиция. Хубаво е да има дискусии и да се срещаме с госпожа Мей, но няма да променяме позицията си.
;

Веднага след срещите си в Хага и Берлин днес, Тереза Мей пристига и в Брюксел, където отново ще разговаря с Жан-Клод Юнкер и с Доналд Туск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​В НДК започна Международният панаир на книгата
​В НДК започна Международният панаир на книгата
Линейка докара в съда на инвалидна количка от ареста бизнесмена Миню Стайков
Линейка докара в съда на инвалидна количка от ареста бизнесмена Миню Стайков