НОВИНИ

Сделки за милиарди обсъждат на форума 16+1 в Хърватия

Осмата среща във формат 16+1 започва в хърватския град Дубровник. Лидерите на 16 източноевропейски държави ще се срещнат с китайския премиер Ли Къцян, за да придвижат напред сделки за милиарди евро. На форума България е представена от премиера Бойко Борисов, който ще има и двустранна среща с Ли Къцян. Вижте повече в прякото включване на Александър Марков:

Александър Марков
от Александър Марков
12:19, 11.04.2019
Чете се за: 01:14 мин.
По света

Само два дни, след като китайсият премиер Ли Къцян преговаря в Брюксел с председател на ЕК Жан-Клод Юнкер и на ЕС Доналд Туск, китайският премиер идва в Хърватия, за да предложи две неща на страните от Централна и Източна Европа и Западните Балкани: още пари под формата на инвестиции и многомилиардни инфраструктурни, транспортни и енергийни проекти.

Китай, който е вторият по големина търговски партньор на ЕС, разширява своето влияние в региона в рамките на мащабната са инициатива „Един пояс, един път“, или „Новият път на коприната“ - мащабна програма за инвестиции и строителство на стойност 1 трлн. долара с участието на над 60 държави от Азия, Европа и Африка. Италия само преди седмици се присъедини към проекта, редица европейски държави - също.

Страните от Западните Балкани, повечето от които не са членки на ЕС, с отворени ръце приемат многомилиардните инвестиции на Китай. Между 2007 и 2017 г. Китай е осигурил над 12 млрд. евро инвестиции в 16-те страни от Централна и Източна Европа, а в Западните Балкани само - проекти за над 6. Най-много китайски инвестиции са съсредоточени в Сърбия, Босна и Херциговина и Черна гора.

;

На този фон България също се стреми да привлече китайски инвестиции. От китайска страна беше заявен интерес към пристанище Варна, където да бъде изграден логистичен център за Европа. Китайците проявяваха интерес преди години към закупуването на участие в БДЖ и концесионирането на летище Пловдив, но сделките не бяха доведени до край.

Тазгодишната среща 16+1 се провежда на фона на притесненията на ЕС, че колосалната икономическа експанзия на Китай в региона има като ефект разделянето на Съюза. На 21-вата Среща на върха ЕС-Китай преди два дни в Брюксел двете страни успяха да се договорят Китай да осигури равен достъп на европейски компании на своя пазар, както и да бъде подписано всеобхватно Споразумение за защита на инвестициите. От години ЕС определя отношенията с Китай като „игра на една врата“ заради ограниченията пред европейски фирми, които стъпват на източния пазар. Двете страни осъществяват търговия за 1 млрд. евро дневно, ЕС изнася автомобили, а Китай - телекомуникационни продукти.

Тази вечер форумът 16+1 ще започне с официална вечеря на правителствените ръководители, чийто домакин е премиерът на Хърватия Андрей Пленкович.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов е разпоредил на вътрешния министър да провери директора на МВР-Габрово
Борисов е разпоредил на вътрешния министър да провери директора на МВР-Габрово
От НФСБ ще подадат сигнал до КПКОНПИ за имоти на министър
От НФСБ ще подадат сигнал до КПКОНПИ за имоти на министър