НОВИНИ

Съдии от Софийския районен съд протестираха пред Висшия съдебен съвет

Протест на магистрати и служители от Софийския районен съд пред Висшия съдебен съвет. Председателят на съда Методи Лалов подаде оставка. Той заяви, че най-големият и най-натоварен съд в страната не среща подкрепата на ВСС за решаване на трупаните с десетилетия проблеми. След продължила два часа среща между протестиращите и висшия кадрови орган на съдебната система бяха набелязани организационни мерки и законови инициативи.

bnt avatar logo
от БНТ
17:41, 09.12.2016
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

В обявения час магистрати, съдебни служители и граждани окупираха Висшия съдебен съвет. Председателят на Софийският районен съд пристигна с новината, че е депозирал оставка и обяви действията си като урок по независимост. По думите му всичко, което съдът е получил като помощ от ВСС, идвало след натиск от негова страна.

Методи Лалов, председател на Софийския районен съд: "Софийският районен съд е болен, пооздравя малко, но е доста болен още. Искахме помощ, те ни предлагат справки и сочене на пръст, идват избори за нов съвет, опичайте си акъла".

Председателят на СРС съобщи, че представляващият Висшия съдебен съвет Димитър Узунов му е изпратил съобщение по вайбър, в което го призовал да не изкарва съдиите на улицата. Лалов отрече да е довел служителите и колегите си на протест под строй.

Петко Петков - съдия в СРС: "Това, което ни мотивира, е обстоятелството е, че много често върху съдиите се упражнява натиск, битови проблеми, натоварване с дела, проверки".

Минути след като протестът се събра, членове на Висшия съдебен съвет поканиха съдиите и служителите от СРС на разговор. Срещата продължи близо 2 часа.

В залата на ВСС срещата беше емоционална, но се поставиха доста конкретни проблеми - като се започне от натовареността и неадекватното заплащане, текучеството на кадри, чак до битовите условия. И след това Лалов заяви, че няма да си оттегли оставката.

Методи Лалов: "Наричайте шефа на СРС - големия! защото управлява голям съд с големи проблеми, тримата големи не са с нищо по-големи, освен че са членове на ВСС - те на пиедестал, а ние долу в кочината, която не създаваме ние и не можем да решил проблемите".

Членове на ВСС се ангажираха още във вторник да внесат конкретни предложения в Съдийската колегия. Едното от тях е промяна в класификатора на длъжностите, което ще позволи да се повишат възнагражденията.

Соня Найденова - член на ВСС: "Хубавото е, че поне като седнат и смятат че едната не е разбрала".
Камен Иванов - член на ВСС: "Съобразно възможностите сме реагирали, можели сме да бъдем по-настоятелни не при дефинирането на проблемите, а при решаването им".

Сред набелязаните мерки са още процедури за преместване на съдии от по-малко натоварени съдилища, осигуряване на експертна помощ за деловодната система. А по-дългосрочно - законодателни промени така че съдът да се разтовари от дела като заповедните и застрахователни производства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата съобщи, че министърът в оставка Николай Ненчев не е бил подслушван
Прокуратурата съобщи, че министърът в оставка Николай Ненчев не е бил подслушван
Инцидент при унищожаване на боеприпаси близо до Карлово
Инцидент при унищожаване на боеприпаси близо до Карлово