НОВИНИ

Съдия Веселин Пенгезов получи условна присъда

Софийският градски съд присъди една година условно с тригодишен изпитателен срок на съдията от софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. Останалите подсъдими по делото, привлечени като помагачи и съучастници на Пенгезов, бяха оправдани, като съдът използва механизма за давност на деянието, а при други липсваха доказателства, които да доказват по безспорен начин вината и съучастието им

bnt avatar logo
от БГНЕС
21:35, 21.06.2019
Чете се за: 00:29 мин.
У нас
съдия веселин пенгезов получи условна присъда

Престъплението, за което Пенгезов беше осъден днес, е за това, че като председател на Военно-апелативния съд не е възложил обществена поръчка, заради което са настъпили тежки последици за съда. Заради деянието му е било спряно финансиране по оперативна програма "Административен капацитет" (ОПАК).

Заедно с Пенгезов бяха подсъдими и други шестима, които бяха обвинени за това, че представили неверни данни пред ОПАК, за да получат пари по европроект.

Пенгезов съобщи, че ще обжалва присъдата и че всички щети са възстановени.

Разследването започна през 2010 година, но в продължение на четири години се води срещу неизвестен извършител. Едва в началото на април 2015 г. обвинителният акт срещу Пенгезов влезе в съда. В началото обвинените в съучастие бяха седмина души, но в края на 2016 г. обвиненията срещу шефката на кабинета „Орешарски“ Мария Дивизиева паднаха заради изтекла давност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Драгомир Стойнев: Трябва да има дебат за партийните субсидии
Драгомир Стойнев: Трябва да има дебат за партийните субсидии
Томислав Дончев: Българската икономика в този си вид е ударила тавана
Томислав Дончев: Българската икономика в този си вид е ударила тавана