НОВИНИ

Съдийската колегия няма да се занимава със случая "Яневагейт"

Висшият съдебен съвет отново отказа да се занимава с "Яневагейт". С 6 на 7 гласа - съдийската колегия отхвърли предложението на председателя на ВКС проверката за съдържанието на записите да бъде възобновена.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
16:03, 08.11.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
съдийската колегия занимава случая яневагейт

Лозан Панов се мотивира, че вече втори участник, адвокат Момчил Мондешки призна за разговора между него и съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Шефът на ВКС посочи, че съветът все още дължи адекватна реакция по този случай, който засяга независимостта на съдебната система.

Преди гласуването членове на ВСС направиха всичко възможно темата да не се обсъжда - чрез игра с кворума, спорове по процедурите, искания точката да се махне от дневния ред и да се отложи. Имаше и обвинения към Панов, че цели не да изчисти името на колегите си, а да ги злепоставя.

Георги Колев - председател на ВАС: Аз мисля, че Инспекторатът трябва да се занимава с този случая. Не и Съдийската колегия на ВСС. Съгласете се, че изгубихме 4 часа с това нещо, вместо да се занимаваме със сериозна работа.

БНТ: Как ви се струва фактът, че тези 3-ма души може да са се наговаряли?

Георги Колев - председател на ВАС: Ако тези твърдения бъдат доказани, това е разбира се безкрайно неприятно.

Калин Калпакчиев- член на ВСС: Според мен евтин, не особено умел опит за отклоняване на вниманието от същината. Във всяка държава, в която има елементарни наченки на правов ред, единственият начин да се изследват зависимости, които поставят под съмнение легитимността на институциите - е проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Москов отне правата на патолог от онкологията в Пловдив
Министър Москов отне правата на патолог от онкологията в Пловдив
Ново хапче за поумняване ще промени човечеството, твърди Стивън Хокинг
Ново хапче за поумняване ще "промени човечеството", твърди Стивън Хокинг