НОВИНИ

Сдружение във Варна помага на хората с увреждания

Сдружение "Национален алианс за социална отговорност" във Варна помага на хора с увреждания да намерят работа. Дейността му е насочена и към родители, които се грижат за деца със специални нужди, но искат да работят. У нас едва 5 на сто от хората с увреждания успяват да се реализират на пазара на труда.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
09:33, 24.02.2019
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

59-годишният Деян Попов от Варна страда от тежка форма на епилепсия. Работи от години и не му се налага да крие заболяването си като много други. Казва, че работодателите не искат да наемат хора с увреждания, защото са длъжни да им осигурят подходяща работна среда.

Деян Попов: "Те трябва да вложат средства, за да приспособят специално работно място спрямо възможностите на кандидата, който ще наемат."

Гратисният период, през който фирмите в България няма да бъдат санкционирани, ако не наемат хора с увреждания, изтича през март. След това ще има глоби във вид на компенсаторни вноски.

Георги Георгиев - председател на Сдружение "Национален алианс за социална отговорност": "Съвсем наскоро беше възприет този начин на работа. Тепърва се изгражда системата на контрол на този процес."

Проблемът с наемането на хора с увреждания може да бъде решен само, ако държавата подпомогне работодателите, казват от сдружението.

Георги Георгиев - председател на Сдружение "Национален алианс за социална отговорност": "Това са отчисления на осигурителни вноски, намаляване на данъчни задължения, осигуряване на финансиране с цел разкриване на нови работни места. За съжаление според сега действащите нормативи всички тези мерки са насочени единствено към специализираните предприятия, което не е лошо, но е крайно недостатъчно."

Професионалната подготовка е важна за хората с увреждания. Затова сдружението предлага различни обучителни програми. А срещите с работодателите помагат и на двете страни да преодолеят предубежденията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилени мерки за сигурност заради вечното дерби ЦСКА - Левски
Засилени мерки за сигурност заради вечното дерби ЦСКА - Левски
Треска за Оскар-и: Холивуд е готов за 91-та церемония на престижните награди
Треска за "Оскар"-и: Холивуд е готов за 91-та церемония на престижните награди