НОВИНИ

Сдружението на общините не подкрепя ветото на президента

Кметове изразиха недоволство от ветото на президента върху данъка за старите коли. На специален брифинг по темата представители на Управителния съвет на Националното сдружение на общините се обединиха около позицията, че с тази мярка данъкът не се вдига толкова драстично. Те изчислиха, че увеличението ще е от порядъка на 5 до 10 лв на година и поискаха среща с президента, за да го запознаят с позицията си.

Стоил Рошкев
от Стоил Рошкев
18:08, 13.11.2018 (обновена)
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Увеличението на данъка за старите коли ще подпомогне атмосферния въздух да стане по-чист, коментираха кметовете от Сдружението на общините.

Даниел Панов - председател на УС на НСОРБ, кмет на Велико Търново: За да се стигне до тези частични промени в закона, действително Националното сдружение на общините в Република България сме търсили становище от всички български общини и след което сме стигнали до тези изводи с преработване специално на тази част за данъка за автомобили.
Иво Димов - зам.-председател на УС на НСОРБ, кмет на Димитровград: Опазването на околната среда, подобряването качеството на атмосферния въздух, тези ангажименти са не само на кметовете, те са на парламента, те са на президентството, те са на всички нас.
Живко Тодоров - кмет на Стара Загора: Ние сме се превърнали в гробницата на Европа с автомобили, които не отговарят на никакви екологични норми, на никакви изисквания за безопасност включително.
Емил Кабаиванов - кмет на Карлово: Аз искам да се обърна към мнозинството в парламента да не се огъва на какъвто и да е натиск. Тези промени в пакета данъчни закони са правилни, ние стоим зад тях, българските общини.
Атанас Камбитов - кмет на Благоевград: Колкото до това, че има недоволство, вижте, нормално е. След като някой трябва да плаща повече - не е доволен. Както се казва, винаги цените са високи, заплатите са ниски, това е нормално поведение на обикновения човек. Не е нормално обаче политиците да се изкушават да яхнат това недоволство.

От Сдружението на кметовете обясниха, че 1/3 от приходите в общините се формират от данъците на старите коли, а 2/3 от тези на новите. Така че според тях картината не била толкова драматична.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мониторингът върху България от ЕК може да отпадне догодина
Мониторингът върху България от ЕК може да отпадне догодина
Президентът не се отзова на предложението на ГЕРБ за среща
Президентът не се отзова на предложението на ГЕРБ за среща