НОВИНИ

СДСМ: След 11 години на изолация Македония постига исторически успехи

"След 11 години на изолация, разделение, деструктивност и вървене назад заради криминалното управление на ВМРО-ДПМНЕ, след 11 години на поражения във вътрешен и външен план, Македония днес постига исторически успехи и победи. Въпреки деструктивното и антидържавно поведение на ВМРО-ДПМНЕ, Македония решително върви напред по своя път към ЕС и НАТО, път, който е точно определен". Това заявява в декларация управляващият Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ), пише в. "Слободен печат".

bnt avatar logo
от Източник: БТА
09:27, 02.07.2018
Чете се за: 01:01 мин.
По света
сдсм години изолация македония постига исторически успехи

"Македония получава покана за пълноправно членство в НАТО на следващата среща на върха на алианса, а вече получи и дата за преговори с Европейския съюз. Това е осъществяване на стратегическите интереси на Македония и нейните граждани", се казва още в декларацията. В нея се посочва, че ако ВМРО-ДПМНЕ е наистина за членство в ЕС и НАТО, тогава трябва да даде подкрепа на договора, който осигурява идентичността и осъществява националните и държавни интереси. "В противен случай техните декларации са само празни думи, с които лъжат обществеността", се казва в съобщението на СДСМ.

Вестниците "Нова Македония" и "Слободен печат" съобщават, че на протест против договора за името, който бе подписан в Преспа, проведен снощи пред гръцкия парламент в Атина, се е стигнало до инцидент, при който голяма група маскирани лица влезли в сблъсък с полицията. Маскираните нападнали полицаите с пиротехнически средства и различни предмети, а полицията е отговорила със сълзотворен газ. Според първоначалните информации задържани са трима души, а един е ранен. Малка група демонстранти, които не предизвикали инцидента, останала пред гръцкия парламент. Групата от около 50 души седнали на земята и запели гръцкия химн. Преди това лицата, които протестираха, скандираха, че Македония е гръцка, както и лозунги против правителството и против договора за името. Сред насъбралите се имаше и членове на Златна зора. Затворени бяха няколко улици около гръцкия парламент и имаше силна полицейска охрана. Сред демонстрантите имаше хора на всякаква възраст, включително и свещеници, пишат скопските издания.

Скопският вестник "Вечер" съобщава за внезапната смърт на бившия директор на Националния исторически музей Божидар Димитров. Тези, които го познават, включително и мнозина в Македония, казват, че става дума за изключителен човек, пише изданието. По отношение на Македония, разбира се, неговите становища бяха отричащи, напомня вестник "Вечер".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изплащането на преизчислени пенсии започва на 9 юли
Изплащането на преизчислени пенсии започва на 9 юли
Варненско лято отново представя най-доброто от музикалния живот в Европа
"Варненско лято" отново представя най-доброто от музикалния живот в Европа