Специализираният наказателен съд даде ход на делото срещу отстранения кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия управник на района Петко Дюлгеров. В началото на заседанието защитниците на обвиняемите поискаха обвинителният акт да бъде върнат на държавното обвинение.

© БТА

Според адвокатите, прокуратурата е допуснала поредица от неточности, които са попречили на Иванчева, Петрова и Дюлгеров да се запознаят с това в какво точно са обвинени.

Димитър Марковски - адвокат: Моето мнение е, че не става дума за дребно процедурно заяждане, а за нарушаване на основните принципи, свързани с правото на защита на всеки един обвиняем човек.

Поради кратките срокове и тежко психично състояние, Десислава Иванчева не е имала достатъчно време да се запознае с материалите по делото, изтъкна Марковски. Той поиска защитата да получи възможността да види всички банкноти, с които бяха заловени обвиняемите.

Димитър Марковски - адвокат: Искали сме всяка банкнота да бъде предявена, погледната и сверена с този списък и описа на банкнотите, които се твърди, че са предмет на подкуп. Не може от разстояние да ти покажат няколко пачки с пари, като изваждат две или три банкноти и да кажат "Всичко е наред". Проверката е висша форма на доверие.

Сред останалите аргументи на защитата бяха "правописни грешки, диалектни думи и сложни езикови конструкции" в обвинителния акт, които според тях пречели да бъде разтълкуван.

Съдът обаче отказа да върне делото на прокуратурата. Определението не е окончателно и може да се обжалва или протестира в седемдневен срок. Магистратите взеха решение да не изменят мерките за неотклонение на обвиняемите.

Миналата седмица делото беше отложено, тъй като Иванчева и Петрова и техните адвокати не са получили навреме обвинителния акт. Бившата кметица на „Младост" е обвинена за взимане на подкуп в особено големи размери. Тя бе арестувана на 17 април в центъра на София, а в колата й открити 70 000 евро белязани банкноти.