НОВИНИ

Граждански искове за над 200 млн. лв. допусна съдът по делото "Сарафово"

Граждански искове за рекордната сума за над 200 млн. лв. от името на близо 50 пострадали допусна съдът по делото за терористичния акт на Летище-Бургас. На 18 юли 2012 г. атентатор-самоубиец се взриви до автобус с израелски туристи на паркинга до летището в Бургас. Загинаха петима туристи и българският шофьор на автобуса.

граждански искове 200 млн допусна съдът делото сарафово
bnt avatar logo
от БНТ
11:42, 20.09.2017
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

Подсъдими по делото, задочно, са Мелиад Фарах - с австралийско и ливанско гражданство и Хасан ел-Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство.

Една година, след като беше насрочено първото заседание, Специализираният съд успя да призове редовно всички пострадали и роднини на загиналите в Израел. Въпреки това се очаква делото да бъде отложено, заради отсъствие на адвокати.

Израелските граждани, както и роднините на загиналия шофьор Мустафа Кьосов, бяха приети и като частни обвинители по делото. Съдът не допусна предявяването на финансови претенции към Военното крило на Хизбулла, каквито имаше от част от пострадалите. Мотивът е, че в обвинителния акт няма факти, които да сочат, че двамата подсъдими са действали по поръчка на ливанската шиитска групировка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС избра новите членове на Висшия съдебен съвет
НС избра новите членове на Висшия съдебен съвет
Първа театрална премиера за сезона във Варна
Първа театрална премиера за сезона във Варна