НОВИНИ

Съдът е освободил от принудително лечение психичноболния от Горна Баня

Психичноболният Лъчезар, който за втори път се барикадира в дома си в Горна Баня с оръжие, се връща за лечение в Нови Искър. Но според съдебни експерти тази криза в поведението му лесно се прогнозира и при изписването му от болница е трябвало да бъде под особен контрол. Заради болестта си той е освободен от наказателна отговорност, но отговорността за поведението му тежи на правоохранителната система.

Мария Чернева
от Мария Чернева Благой Цицелков
20:18, 28.11.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

След кризата преди 2 години съдът праща Лъчезар на принудително лечение тук. В психиатрията в Нови Искър. След няколко месеца е излекуван и освободен, отново с решение на съда. Което означава, че съдът го е предал на грижите на близките му със задължително проследяване от страна на районния психодиспансер. Съдът дори може да определи, според съдебната експертиза, на какъв период от време Лъчезар трябва да минава на контролни прегледи.

Д-р Цветеслава Гълъбова - директор на психиатрична болница „Св. Иван Рилски": За съжаление, у нас липсва системата за грижи за нашите пациенти, когато напуснат лечебните заведения. Прекъсната е връзката в извънболничната среда, където те трябва да живеят. Дебело искам да подчертая, че мястото им на живот не е в болниците.

Заради липсата на грижи навън, кризите им зачестяват, заболяването им се влошава, стигат до дъното - нежелани и бездомни. Но за тези с опасно обществено поведение законът и съдът предписват друго - задължителна грижа на психиатър, който трябва да се посещава редовно, за да улови опасните кризи в зачатък. Но контролът при Лъчезар не е проработил. Психиатърът не е уведомил съда, че опасно-боледуващият не се лекува, съдът не е разпоредил нови мерки. Прокурорът също е изтървал контрола по решението на съда. Иначе нямаше да се стигне до втори инцидент.

Д-р Цветеслава Гълъбова: Психиатричните пациенти имат много повече проблеми отколкото те самите да пораждат проблеми. Но понеже - винаги за нас имам пред вид, за психиатрията - се говори през призмата на някакъв инцидент, това допълнително ги стигматизира. Защото се повишава естествения негативизъм

А по всичко личи, че Лъчезар е бил извън контрол. Дълго е планирал, събирал е пари да си купи въздушен пистолет. Във всеки удобен момент се е въоръжавал с нож, има завидна колекция. И нова криза на покрива е била абсолютно предвидима. Сам, изолиран в къщи, без занимания и терапия - илюзията, в която Лъчезар е опълченец, а съседите окупатори на част от двора, става болезнена реалност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франсоа Фийон е кандидат за президент на френската десница
Франсоа Фийон е кандидат за президент на френската десница
Рекордно ниски цени на зелето в Шумен
Рекордно ниски цени на зелето в Шумен