НОВИНИ

Съдът: КЗК трябва да се произнесе по сделката на ЧЕЗ и "Инерком"

Върховният административен съд постанови, че незаконно антимонополната комисия е отказала да образува второ производство по сделката за продажба на доставчика на ток в Западна България.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:06, 06.12.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас
съдът кзк произнесе сделката чез инерком

Върховният административен съд е постановил, че Комисията за защита на конкуренцията неправилно е отказала на българското дружество "Инерком" да се произнесе по сделката с ЧЕЗ. Антимонополистите използваха за аргумент на своя отказ мотива, че вече веднъж са отказали сделката и "Инерком" обжалва това решение. Българското дружество собственост на Гинка Върбакова не беше одобрено за купувач на ЧЕЗ, защото притежава слънчеви паркове. Според КЗК това би го поставило в по-добро положение спрямо останалите играчи на пазара, тъй като ЧЕЗ е най-големия доставчик на ток в страната и единствен по лицензия в Западна България.

След като получиха отказ от "Инерком" обжалваха решението. Успоредно с това Върбакова прехвърли своите активи в слънчевите паркове на друга фирма и наново подаде искане за одобрение на сделката. Именно тогава КЗК отказа да образува ново производство. Съдът вчера е постановил, че антимонополистите нямат законова причина за този отказ - напротив, те са длъжни да се произнесат по искането.

Преди два дни изтече и срокът, според който "Инерком" трябваше да плати активите на ЧЕЗ според заложените клаузи в предварителния договор за продажба. От чешкото дружество съобщиха, че започват преговори и с втория класирал се за покупката на дружеството - индийски холдинг. От "Инерком" обаче обясниха, че са постигнали и отлагателно решение за плащането до произнасяне на КЗК и не са се отказали от сделката.

Без одобрението на антимонополната комисия, продажбата на ЧЕЗ не може да бъде довършена. В случай, че бъде постигнато одобрение за сделката, по нея трябва да се произнесе и Комисията за енергийно и водно регулиране.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Контрабандата на цигари се е увеличила през третото тримесечие на годината
Контрабандата на цигари се е увеличила през третото тримесечие на годината
АРТ посоки с Галя Крайчовска: предколедни изненади
АРТ посоки с Галя Крайчовска: предколедни изненади