Недоволни клиенти на Топлофикация излязоха на протест пред сградата на Съдебната палата в София. Хората се обявиха срещу такса сградна инсталация и срещу факта, че могат да бъдат осъдени за неплатени сметки за парно, без да разберат. Междувременно Конституционният съд отхвърли искането на омбудсмана, да бъде спрян събирането от Топлофикация на такса за юридически услуги, която тя начислява когато съди клиентите си.

Днес беше първото заседание на Върховния касационен съд, който трябва да излезе с тълкувателно решение как съдилищата да процедират по определени текстове от Закона за защита на потребителите и Закона за енергетиката.Докато първият задължава клиентите на Топлофикация да плащат такса сградна инсталация, вторият казва, че не трябва да се плаща за услуга, която не е поискана. Зад втората теза застана и омбудсманът Мая Манолова, която беше изслушана на заседанието.

Мая Манолова, омбудсман:
При противоречие на два закона, се прилага този, който в по-голяма степен защитава потребителите

Манолова изказа и съжалението си, че Конституционният съд се е произнесал, че юридическите такси от 300 лева за клиентите на топлофикация са законни. Докато съдът заседаваше, пред сградата на Съдебната палата имаше протест на клиенти на топлофикация срещу такса сградна инсталация, и срещу факта, че ги съдят за неплатени сметки без те да знаят.

Любомир Каменов
Може ли човек да бъде осъден в бяла държава, каквато претендираме, че е България, без да знае затова.
Весела Христова
Нищо не можем да разберем от това, което се пише, не знаем за какво плащаме, ползваме много ограничено, а плащаме големи суми.

Дори и ВКС да се произнесе в полза на потребителите, това не означава автоматично отпадане на такса "сградна инсталация".