Съдът на Европейския съюз нареди на Полша да прекрати действието на закона за ранното пенсиониране на съдиите от Върховния съд. Съдът със седалище в Люксембург беше сезиран от Европейската комисия. Той тепърва трябва да се произнесе за полската реформа. Варшава ще анализира ситуацията и ще вземе решение, каза премиерът Матеуш Моравецки в Брюксел, където участва в срещата Европейски съюз - Азия.

Полша трябва да прекрати незабавно действието на закона за Върховния съд, който намали пенсионната възраст на съдиите от 70 на 65 години. Това следва да се приложи със задна дата за засегнатите от закона съдии, нареди Съдът на Европейския съюз.

Европейската комисия внесе жалба срещу Варшава, с опасения, че поредната спорна реформа накърнява независимостта на съдебната система. Искането ще бъде анализирано внимателно, каза в Брюксел полският премиер.

Матеуш Моравецки, премиер на Полша: В двустранните си срещи тук мисля, че убедих още много лидери каква е полската съдебна реформа. Показах, че 80% от поляците искат реформиране на съдебната система.

Приемането на закона през април предизвика поредните протести в Полша. Управляващите националисти от "Право и справедливост" твърдят, че Върховният съд трябва да се прочисти от корумпирани съдии. Опонентите им ги обвиняват, че отстраняват критичните гласове.

Вече са пенсионирани 21 върховни съдии, сред които председателят Малгожата Герсдорф. Президентът е назначил нови, обявени са и вакантни места. В ход е дълбока промяна в състава на полския Върховен съд и това може да се отрази на правото на справедлив процес. Това наложи да се действа спешно, посочиха от съда в Люксембург.