Първо по рода си съдебно решение относно икономически войни. Международният съд в Хага отсъди САЩ да смекчат санкциите срещу Иран. Те бяха въведени отново тази пролет, след като администрацията на Доналд Тръмп реши да се оттегли от т.нар. ядрена сделка с Иран.

Четири месеца, след като Иран оспори американските санкции пред Международния съд в Хага, днес 15-те съдии произнесоха решението си. Според него Вашингтон трябва да отмени ограниченията по вноса на стоки от първа необходимост.

Абдулакви Амхед Юсуф, председател на Международния съд: САЩ трябва да премахнат пречките за свободен внос в Иран на лекарства, медицинско оборудване, хранителни и селскостопански продукти, както и резервни части, оборудване и свързаните с тях услуги, включително гаранция на поддържане, ремонт и проверки що се отнася до сигурността на авиацията.

Аргумент на съда е, че Иран спазва т.нар. ядрена сделка. Тя беше сключена преди 3 години с 6 държави и Евросъюза . След нея международните санкции бяха отменени. Администрацията на Доналд Тръмп обаче изтегли САЩ от споразумението.

Съдът в Хага е основната съдебна институция на ООН, създадена да решава междудържавни спорове. Решенията му са задължителни, но той няма правомощия да ги прилага. Сега съдът призова двете страни да не усложняват ситуацията.

Абдулакви Амхед Юсуф, председател на Международния съд: И двете страни трябва да се въздържат от действия, които могат да задълбочат съдебния спор или да затруднят решението му.

Иран приветства решението на съда, но дали САЩ ще се съобразят е под въпрос. Решението на съда дава възможност на европейските компании да обмислят дали да не възобновят частично търговията с Иран, която бяха спрели, за да не се противопоставят на Доналд Тръмп.

ООН: Иран спазва условията на ядрената сделка от 2015 г.

ООН: Иран спазва условията на ядрената сделка от 2015 г.

Иран се придържа към условията на своята ядрена сделка, която е сключена със световни сили, заяви ядреният наблюдател на ООН.