НОВИНИ

​Съдът не даде ход на мегаделото "КТБ"

Специализираният наказателен съд не даде ход на мегаделото за източването на КТБ. Подсъдими в процеса заедно с Василев са още 17 души - висши служители на БНБ и КТБ, одитори, счетоводители и касиери.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
11:07, 13.12.2017 (обновена)
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

В средата на ноември съдът е изпратил молба за правна помощ до Сърбия - за призоваването на Василев. По нея обаче още няма отговор. Разследването се водеше в отсъствието на мажоритарния собственик на КТБ и вече 3 години няма решение от сръбския съд по искането за екстрадиция, въпреки това съдът трябва да положи отново усилия да го призове редовно за процеса и да му връчи обвинителния акт.

Делото е уникално по рода си. Обемът на събраните доказателства достига 1000 тома. Разпитани са повече от 400 свидетели. Обвинителният акт във всичките му копия е над 210 000 страници. В 10-те хиляди страници обвинителен акт - "Моделът КТБ" е описан като най-голямата стопанска и обществена „финансова измама“ в новата ни история. Според подсъдими и защитници обаче виновниците за нея не са в залата.

Моделът КТБ, описан в обвинителния акт как го виждате?

Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев: Нарисуван от някои хора. Има едни хора, които са забогатели 500 пъти, включително благодарение и на КТБ. Тях никой не ги проверява, защото държавата е тяхна. Делян Пеевски визирам.

Цветан Гунев, бивш подуправител на БНБ: Тези обвинения не мога да разбера какво общо имат с фалита на КТБ.

Като няма проблеми с надзора, защо има фалирала банка?

- Питайте тези, които извършиха погрома.

Кои са те?

- Всеки случай не са тези, които са тука.

Кои са?

- Ще ги научите по-късно, по време на делото.

Иван Гешев, ръководител на Специализираната прокуратура: Ние ще поддържаме обвинителната теза, която е описана в обвинителния акт.

Доста хора се чудеха защо днес в залата го няма Пеевски?

- Мисля, че отговорих вече веднъж на този въпрос, освен господин Пеевски, липсват много други лица - Обама, Путин... ако искате и Тръмп...

Хайде малко по-сериозно да говорим, защото става дума за едно сериозно мегадело.

- Ако държите за господин Пеевски... за господин Пеевски няма доказателства към този момент, в този предмет на разследване, че е извършил престъпление.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатна ледена пързалка във Варна до средата на януари
Безплатна ледена пързалка във Варна до средата на януари
Удар срещу Тръмп в Сената на САЩ
Удар срещу Тръмп в Сената на САЩ