Бургаският окръжен съд не даде ход на жалбата на Григор Григоров срещу домашния му арест, наложен за нелегален превоз на мигранти. Това е човекът, чиято фирма спечели търга на Гранична полиция за транспортиране на мигранти във вътрешността на страната. Заради скандалната обществена поръчка премиерът поиска оставката на шефа на "Гранична полиция" в началото на седмицата. Григоров днес не се яви в съда. Не дойде и неговият защитник.

Бургас

Григор Григоров беше задържан в края на юни край Царево, докато превозваше с автобус 65 нелегални мигранти. Прокуратурата му повдигна обвинение за каналджийство и съдът му наложи мярка за неотклонение "домашен арест" и му конфискува автобуса. След седмица 34-годишният мъж е прехвърлил собствеността на транспортната фирма "Еделвайс 0707" на баща си и той изненадващо спечели обществената поръчка на Гранична полиция за транспортиране на мигранти до бежанските центрове в страната.

"Еделвайс 0707" беше обявена за победител в поръчката почти месец, след като собственикът ѝ се сдоби с обвинение за каналджийство. Заради скандала оставка подаде ръководството на Гранична полиция. Защитата на Григоров подаде искане за промяна на мярката "домашен арест" в по-лека и днес окръжният съд в Бургас трябваше да се произнесе. Оказа се, че Григоров е решил да пропусне насроченото по негово настояване дело.

Величка Костова - прокурор: Той е заявил, че не може, че не желае да дойде. Той е поискал това дело, но сега никой не се явява и просто няма възможност в днешното съдебно заседание да се даде ход. Поради процесуални пречки то се насрочи за понеделник, за 14 часа, за което ще бъде изпратено съобщение и по телефон, и по факс, и до адвоката, и до обвиняемия с указание, че ако не се яви, ще се гледа делото при назначен служебен защитник.

От прокуратурата потвърдиха, че Григоров е на посочения от него адрес, на който изтърпява домашния арест и няма основателна причина за неявяването му.