НОВИНИ

Съдът оправда бившия военен министър Николай Ненчев

Софийският градски съд оправда бившия военен министър Николай Ненчев по делото за спрения ремонт на два двигателя за самолетите МИГ 29. Съдът прецени, че със спирането на договора не са нанесени щети на руската компания МИГ, а има пропуснати ползи, което не е престъпление.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
16:52, 02.07.2019 (обновена)
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Съдия Петър Стоицев отбеляза, че от показанията на двама президенти - действащия Румен Радев и предишния Росен Плевнелиев, както и от други свидетели и експертизи са установени факти, които оневиняват бившия военен министър.

Въпреки че е възпрепяствал сключването на двата договора с РСК МИГ, Ненчев е водил активни преговори за сключване на договор за ремонт с Полша. Съдът приема, че с полската страна е договорен ремонта на шест двигателя, а не два.

Цената е двойно по-ниска, гаранционният срок двойно по-голям и е договорена доставката на оборотни двигатели, с които нашите МИГ 29 да летят докато трае ремонта и това е спасило от приземяване бойната ни авиация.

Петър Стоицев, съдия - председател на 8 състав на Софийския градски съд: Съдът стигна до заключението, че реално сключения договор с Полша е предложил много по-изгодни условия от договорите, които са осуетени с РСК МИГ.

Според съдебния състав, друг важен факт е, че реално подписани договори с РСК МИГ няма и Николай Ненчев не е причинил вреда на руската компания. Има само пропуснати ползи, тъй като руснаците не са извършили ремонт и не са получили пари, но това не е престъпление.

Съдът приема още, че е съществувал риск, ако двигателите се ремонтират в Русия, те да бъдат задържани там заради изострените отношения със страните от НАТО и санкциите наложени на Руската федерация.

Съдия Стоицев посочи още, че според доказателствата по делото лошото състояние на изтребителната ни авиация не се дължи на спрените договори за ремонт, а на повече от 20 години недофинансиране.

След като чу, че е невинен, Николай Ненчев обясни, че в този период България е изразходвала много средства, за да реагира на нарушения на въздушното ни пространство в зоната на Черно море.

Николай Ненчев, бивш министър на отбраната: Когато говорим за лошото състояние на българската авиация, обърнете внимание на това, то се дължи и на това, че ние непрекъснато сме провокирани от страна на Русия, непрекъснато. Трябва да вдигаме дежурни изтребители, което струва милиони. Защо руските изтребители навлизат в тази зона без предварително оповестен летателен план? Защо навлизат в тази зона с изключени респондери?

Според Николай Ненчев, това са част от причините да се прецени, че няма да се подписват договорите за ремонт с РСК МИГ, а ще се преговаря с Полша.

Решението на съда не е окончателно и прокуратурата ще протестира оправдателната присъда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
14 моряци загинаха при пожар в руска подводница
14 моряци загинаха при пожар в руска подводница
Детската млечна кухня в Русе отваря отново на 3 юли
Детската млечна кухня в Русе отваря отново на 3 юли