НОВИНИ

Съдът остави окончателно в ареста Йоан Матев

Софийският апелативен съд остави окончателно в ареста Йоан Матев, който беше обвинен за убийството на 15-годишния Георги в Борисовата градина. 19-годишният студент беше задържан повече от година и половина по-късно, въпреки разпространените снимки от охранителните камери. Прокуратурата проверява дали в училището и близките на Йоан Матев са знаели какво е извършил, но са го прикривали.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
17:55, 02.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Пред съда Йоан Матев каза, че е невинен и всичко, написано за него в медиите, е лъжа. По думите му нямало нищо необичайно в това, че си е пуснал брада и тренирал редовно.

Промяната на външния вид и навиците бяха сред аргументите на обвинението, с които съдът се съгласи. Магистратите посочиха, че младежът е променил поведението си в социалните мрежи и е изтрил част от информацията. Съдът се позова също на кадрите от охранителните камери и данните от мобилните клетки, както и на показанията на брат му Марсел, който е завел разследващите до ножа.

Станислав Гюров - адвокат: "Наказателно-процесуалният кодекс предвижда при такива ситуации, когато един свидетел навежда изключително важни факти и обстоятелства за разкриване на обективната истина, да се санира по един законов начин и да се пристъпи към разпит пред съдия. Такова нещо не е направено. Това внася съмнения у нас, дотолкова доколкото има и роднинска обвързаност между свидетеля и обвиняемия и има много съмнения доколко е спазена процедурата".

Защитата настояваше Матев да бъде освободен. Според адвокатите доказателствата показват местонахождението на младежа, но не го свързват по категоричен начин с убийството. Защитата постави въпроса защо разследващите не са открили ножа, при щателното претърсване веднага след престъплението. Освен това все още няма информация от експертизите - дали по оръжието са открити биологични следи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Омбудсманът Мая Манолова на арбитражно дело в Пловдив
Омбудсманът Мая Манолова на арбитражно дело в Пловдив
България ще излъчи жена за еврокомисар
България ще излъчи жена за еврокомисар